-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Kosten/infrastructuur medische verzorging
De sanitaire voorzieningen en de medische infrastructuur beantwoorden niet aan de Europese normen. Vergeet uw noodzakelijke medicatie niet en breng deze mee in voldoende hoeveelheid.
In geval van ernstige verwondingen of ziekte is een medische evacuatie aangeraden, wat heel duur kan zijn. Neem daarom een goede reisverzekering die hospitalisatie in het buitenland en medische evacuatie dekt.
Nuttige telefoonnummers:
115 is het algemeen noodnummer voor medische urgenties.
Te Grande Comore (Ngazidja), El Maarouf ziekenhuis: +269 773 26 04
Te Moheli, Fomboni hospitaal: +269 772 03 73
Te Anjouan, Hombo hospitaal: +269 711 00 34
Veiligheid water en voedsel
Op elk eiland kunnen waterschaarste en stroomonderbrekingen voorkomen. Op het gebied van voeding en hygiëne dienen de reizigers strikte voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Kraantjeswater is absoluut niet drinkbaar. Wie het toch drinkt, loopt gevaar besmet te raken. Bijkomende informatie vindt men terug in de brochure "Gezond op Reis" van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Inentingen
Zie deze pagina.
COVID-19
Om het grondgebied binnen te komen, moeten reizigers in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie of een negatieve PCR-test uitgevoerd in de 72 uur voor vertrek. Niet-gevaccineerde reizigers moeten ook een PCR-test voorleggen om de Comoren te verlaten, uitgevoerd in de 72 uur voor vertrek.
Bij het plannen van een reis is het essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden. Informeer u bij uw reisagentschap of luchtvaartmaatschappij.
Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.
Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.
Bijzondere gezondheidsrisico's
Cholera
Cholera is een inheemse bacteriële spijsverteringsziekte op de Comoren. De grootste voorzichtigheid is geboden en het respecteren van de richtlijnen en van de aangeraden voorzorgsmaatregelen, te vinden op de website Wanda, is absoluut noodzakelijk.
Malaria/Paludisme
Malaria komt op de drie Comorese eilanden voor en is de grootste doodsoorzaak in het land. Het is ten sterkste aangeraden te slapen onder een muskietennet, anti-muggenspray of -melk die DEET bevatten te gebruiken en een preventief middel te nemen voor een kort verblijf. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, kan uw arts u de gepaste behandeling voorschrijven.
Dengue/Chikungunya-virus
Aangezien bepaalde muggen dragers zijn van deze ziekten en vooral overdag steken, gedurende het warmste seizoen, is het aangewezen om zich gedurende de volledige dag afdoende te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van preventiemiddelen zoals o.a. lichaamssprays en -crèmes, elektrische verstuivers, muggenwerende geurverspreiders, lange kledij en muskietennetten. Het verdient aanbeveling uit de buurt te blijven van plaatsen waar muggenlarven opgroeien: stilstaand water, vijvers, waterbekkens, e.d.
De virale infectieziekte Chikungunya gaat gepaard met hoge en plotse koorts en hevige gewrichtspijnen (polsen, handen en enkels evenals neus- en tandvleesbloedingen, en zelfs eventueel neurologische complicaties). De symptomen verschijnen doorgaans 4 à 7 dagen na besmetting.
De ziekte brengt een verhoogd risico op complicaties met zich bij zwangere vrouwen, pasgeboren kinderen en zwakkere personen. Er bestaat geen behandeling of inenting. Deze ziekte komt zowel voor in de steden als op het platteland.
In het geval dat er symptomen opduiken, dient onmiddellijk een arts te worden geraadpleegd en dient men zich verder te blijven beschermen tegen muggenbeten. Voor meer informatie over de ziekte kan u de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en van de Wereldgezondheidsorganisatie raadplegen.
Hiv en aids
Er is een niet te verwaarlozen verspreiding van Hiv en aids. Alle preventiemaatregelen zijn aan te raden (voorbehoedsmiddelen).
Reizigersdiarree
Voorzorgsmaatregelen om diarree te voorkomen, zoals het wassen van de handen en het ontsmetten van het drinkwater, zijn essentieel. Bij de behandeling van diarree is het uiterst belangrijk om uitdroging te voorkomen en te behandelen. Om uitdroging te voorkomen, kan men speciale zoutwateroplossingen gebruiken, verkrijgbaar in de apotheek. Men vermijdt beter de producten die in de lokale apotheken te koop zijn. Deze zijn vaak niet doeltreffend of kunnen zelfs gevaarlijk zijn.
Afrikaanse tekenkoorts
Afrikaanse tekenkoorts is een bacteriële infectie die door teken overgedragen wordt.
De volgende symptomen ontstaan ongeveer twee weken na de infectie: een rode zweer met een donker centrum op de plaats van de beet, koorts, hoofdpijn, spierpijn, huiduitslag.
Reizigers lopen risico als zij buitenactiviteiten ondernemen, zoals kamperen, wandelen of jagen in grasvelden of bossen.