Reizen naar Congo (-Brazzaville): Reisadvies

Reist u naar Congo (-Brazzaville)? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Congo (-Brazzaville)

Informatie over gezondheid en hygiëne in Congo (-Brazzaville).
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

De Republiek Congo wordt niet ernstig getroffen door de COVID-19-pandemie, maar voorzichtigheid is geboden. Lokale klinieken zijn slecht uitgerust om patiënten met ernstige COVID-19 te behandelen.

De lokale gezondheidsinfrastructuur is in het algemeen ontoereikend. Voor chirurgische ingrepen is een repatriëring vereist. Het is dan ook raadzaam vóór het vertrek een repatriëringsverzekering af te sluiten. De privéklinieken in Brazzaville en Pointe Noire kunnen routine zorgen toedienen, maar hun betrouwbaarheid kan niet worden gegarandeerd.

De Franse Ambassade beschikt over een medisch centrum geleid door een bekwame arts (“urgentiste”) die zich over minder ernstige aandoeningen kan buigen.

Er worden af en toe epidemieën uitgeroepen, bijvoorbeeld een uitbraak van cholera, shigellose en buiktyfus in de stad Dolisie op 14 juli 2023 en een uitbraak van apenpokken in Impfondo op 4 september 2023.

Drinkwater en levensmiddelen

Het leidingwater is niet drinkbaar, het moet eerst worden gekookt en gefilterd. Drink bij voorkeur water uit gesloten flessen of drankjes die in uw bijzijn worden geopend. Om dezelfde reden vermijdt men best ambachtelijke of rauwe producten. Het wordt aangeraden de houdbaarheidsdatum van de gekochte waren te controleren. Het is ook verboden vlees van geschoten wild te eten, omdat er besmettingsgevaar is voor ernstige zn zelfs dodelijke ziektes en omdat talrijke wildsoorten internationaal beschermd zijn.


Vaccinatie

Zie deze pagina

Polio

Poliovaccinatie is verplicht voor alle reizigers die langer dan vier weken verblijven in dit land. De vaccinatie moet minstens vier weken en maximaal twaalf maanden voor het verlaten van het land toegediend worden en geregistreerd in een Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe.


Bijzondere gezondheidsrisico's


Ebola

Het ebolavirus blijft in de regio latent aanwezig. Het wordt aanbevolen om de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Chikungunya en Dengue

Beide ziektes worden overgedragen door muggen. De symptomen zijn hevige koorts, vermoeidheid, hevige hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en huiduitslag. Wanneer deze symptomen zich voordoen, dient u zich tot het dichtsbijzijnde medisch centrum te wenden. Als voorzorg wordt aanbevolen om onder een muskietennet te slapen en insektenwerende producten te gebruiken.

Malaria

Malaria is een endemische ziekte in de Republiek Congo. Het is dan ook ten zeerste aanbevolen onder een muskietennet te slapen, insectenwerende producten te gebruiken en een profylactisch middel (preventief geneesmiddel) in te nemen, in geval van een kort verblijf. Na terugkeer wordt de behandeling voortgezet. Afhankelijk van de algemene gezondheidstoestand, kan u uw arts raadplegen voor de meest aangewezen behandeling.

Reizigersdiarree

Het is van het grootste belang maatregelen te nemen ter voorkoming van reizigersdiarree, zoals het zorgvuldig wassen van de handen en het ontsmetten van het drinkwater. Bij de behandeling van diarree komt het er vooral op aan dehydratatie te voorkomen en te behandelen. Om dehydratatie ( uitdroging) te voorkomen, kan gebruik worden gemaakt van speciale zoutoplossingen die te koop zijn bij de apotheker. Er wordt aangeraden middelen tegen diarree enkel bij de apotheker en niet op de plaatselijke markt aan te kopen.

HIV -  Aids

Seksueel overdraagbare ziektes, in het bijzonder HIV/aids, zijn wijdverspreid in de Republiek Congo. Het is dus ten zeerste aangeraden de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Bilharziose

Baden in stilstaand water of in water met weinig stroming, is af te raden omwille van het risico op bilharziose.

Zwemmen

Het wordt formeel afgeraden om te zwemmen in de stroomversnellingen van de Congostroom en haar zijrivieren.