Reizen naar Congo (-Brazzaville): Reisadvies

Reist u naar Congo (-Brazzaville)? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Congo (-Brazzaville)

Praktische info over reizen in Congo (-Brazzaville).
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op
  1.  

Documenten

Een paspoort met visum is vereist. De reiziger moet voor zijn vertrek een visum aanvragen op de Congolese Ambassade te Brussel.

Rijbewijs

Een Europees rijbewijs volstaat om met de auto te rijden.

Betaalmiddelen

De plaatselijke munt is de Franc CFA. Vooral in grote steden kan u in euro’s betalen (vooral in luxe winkels), maar het verschil wordt in lokale munt terugbetaald. Internationale kredietkaarten worden bijna nergens aanvaard. Voor reizigers die gedurende een langere periode in Congo willen verblijven, is het wel mogelijk een lokale kredietkaart te bestellen bij een Congolese bank als u een bankrekening opent. Deze lokale kaarten worden door tamelijk veel zaken, restaurants of hotels, aanvaard en ze kunnen ook gebruikt worden bij cashautomaten.

Indien u een internationale kaart wenst te gebruiken om een hotelkamer te betalen, doet u er beter aan voor uw vertrek contact op te nemen met het hotel. Het is nog voorzichtiger het bedrag cash in euro’s mee te nemen.

Euro’s kunnen gemakkelijk bij banken of wisselkantoren voor FCFA geruild worden.

GSM en communicatiefaciliteiten

Dankzij het bestaan van mobiele telefonie netwerken, verloopt de nationale en internationale communicatie vlot. Internet is ook goed beschikbaar.

Reisverzekering

U dient zich ervan te vergewissen dat de verzekering van uw ziekenfonds de risico's die verband houden met uw bestemming en manier van reizen in voldoende mate dekt. U mag niet uit het oog verliezen dat deze verzekering na een verblijf van 3 maanden verstrijkt. Een aangepaste reisverzekering met omniumdekking is een absolute vereiste (geneeskundige verzorging en repatriëring, zo nodig, rechtsbijstand).

Huisdieren

Reizen met huisdieren is ten zeerste af te raden. In hotels worden ze waarschijnlijk niet toegelaten. Aangezien de meeste vluchten worden uitgevoerd door een lokale of regionale luchtvaartmaatschappij, is de gezondheid en de veiligheid van de huisdieren niet in het minst gewaarborgd. Het dier moet in elk geval de door de dierenarts voorgeschreven inentingen hebben gekregen, voornamelijk de inenting tegen rabiës. Het inentingsboekje moet in orde zijn, niet alleen voor de heenreis maar, meer nog, voor de terugreis.

Consulaire bijstand

Indien u tijdens uw verblijf in Congo geconfronteerd wordt met een noodsituatie en een spoedconsulaire assistentie nodig heeft, aarzel dan niet om de Ambassade van België in Brazzaville te contacteren.

In geval u moeilijkheden ondervindt om met hen in contact te komen, kunt u ook het wachtnummer van de Belgische Ambassade in Brazzaville bellen (+242 05 209 71 71). Dit nummer is gereserveerd voor Belgen en alleen in noodgevallen. De Ambassade zal dan proberen contact te leggen met de betrokken Ereconsul ofwel met de ambassade in Kinshasa.

Houders van een dubbele Belgisch-Congolese nationaliteit dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn hen consulaire bijstand te verlenen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen