Reizen naar de Democratische Republiek Congo: Reisadvies

Reist u naar de Democratische Republiek Congo? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in de Democratische Republiek Congo

Informatie over de algemene veiligheid in de Democratische Republiek Congo.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Actualiteit

Zie pagina Laatste update.

Het land geniet op dit ogenblik een zekere mate van politieke stabiliteit. De veiligheidssituatie blijft desalniettemin moeilijk voorspelbaar. Demonstraties en onrust van politieke aard zijn altijd mogelijk.


Algemene veiligheid

Ituri, Noord- en Zuid-Kivu en bepaalde delen van Haut-Uele en Tanganyika zijn onstabiel en onveilig door de aanwezigheid van gewapende groeperingen. Het afroepen van een staat van beleg in mei 2021 in Noord-Kivu en Ituri en daaraan gekoppelde militaire operaties zorgen voor een volatiele context die moeilijk voorspelbaar is. Rondreizen buiten stedelijke centra is in deze twee provincies onmogelijk zonder een absoluut veiligheidsrisico. Terreuraanslagen kunnen zich voordoen.

De drie Kasaï-provincies kennen sporadische uitbraken van geweld. In Haut-Katanga merkt men een graad van activiteit van de Bakata Katanga-milities. Nieuwe acties van deze groepen zijn niet uit te sluiten. Een verhoogd niveau van waakzaamheid is geboden. De provincies Maï Ndombe en Kwilu zijn sinds juli 2022 het toneel van gewelduitbarstingen. De zone Kwamouth – Bandundu is absoluut te vermijden.

Bezoeken aan de natuurparken kunnen enkel onder strikte begeleiding. Het Virungapark is momenteel gesloten voor toerisme. Indien u een bezoek aan een natuurpark plant, dient u rechtstreeks contact op te nemen met de betrokken parkautoriteiten om de lokale veiligheidssituatie, de toegangsvoorwaarden, de geplande veiligheidsmaatregelen en de sluiting/opening van bepaalde zones te verifiëren. Wees er ook op voorbereid om, indien nodig, uw reis op het laatste ogenblik te annuleren.


Criminaliteit

De criminaliteit in de steden ligt erg hoog vanwege de verslechterende socio-economische situatie, in het bijzonder in Kinshasa, Goma en Lubumbashi. Het is afgeraden om zich te voet te verplaatsen. Het is ook beter om openbaar vervoer en lokale taxi’s te vermijden, zeker ’s nachts.

 

Specifieke veiligheidsmaatregelen

  • U kunt het beste vrienden of kennissen vragen u op te halen op de luchthaven van N’Djili (Kinshasa), Luano (Lubumbashi) of Goma. 
  • Wanneer u met de auto reist, is het sterk aan te raden de deuren op slot te doen en pas uit te stappen wanneer uw omgeving veilig lijkt.
  • Reis nooit alleen of in kleine groepen te voet (vooral ‘s nachts).
  • Het is ook niet aan te raden waardevolle voorwerpen of grote sommen geld mee te nemen. 
  • Militaire wegversperringen moeten altijd strikt worden gerespecteerd.
  • Als u plotseling betrokken raakt bij een demonstratie of bijeenkomst, zorg er dan voor dat u het gebied zo snel mogelijk verlaat.