Reizen naar de Democratische Republiek Congo: Reisadvies

Reist u naar de Democratische Republiek Congo? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in de Democratische Republiek Congo

Informatie over klimaat en rampen in de Democratische Republiek Congo.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen 

De Democratische Republiek Congo kent een tropisch klimaat. Overdag kunnen de maximumtemperaturen oplopen tot meer dan 35 graden, ’s nachts zakken de minimumtemperaturen nauwelijks onder de 22 graden celsius. Ten zuiden van de evenaar begint het "lange droge seizoen" (winter in de tropen) midden mei tot eind augustus; meteen gevolgd door het "lange regenseizoen", vanaf begin september tot december. Het "korte droge seizoen" situeert zich in januari en februari, het "korte regenseizoen" van maart tot midden mei. Tijdens het regenseizoen kan de luchtvochtigheid oplopen tot meer dan 80%.

Natuurrampen

Oost-Congo ligt op een tektonische breuklijn, de Oost-Afrikaanse Riftvallei. Sterke seismische en vulkanologische activiteit is in de regio de regelmaat. De stad Goma werd gedeeltelijk verwoest door uitbarstingen van de Nyiragongo vulkaan in 1977, 2002 en 2021. Volg bij aardbevingen de aanbevelingen van de Koninklijke Sterrenwacht van België. Vermijd op elk moment breuklijnen en lavaophopingen. Rekening houdend met de specificiteit van het risico, is het van belang om steeds voorbereid te zijn op een snel vertrek, bijvoorbeeld door handbagage te voorzien met enkele persoonlijke zaken en essentiële documenten. Het is aangeraden om de richtlijnen en aanbevelingen van lokale autoriteiten op te volgen indien deze oproepen om bepaalde zones te evacueren.

Mocht er zich tijdens uw verblijf in de Democratische Republiek Congo een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt verwacht dat u zo spoedig mogelijk gezinsleden of naaste vrienden in België over uw toestand inlicht. U kan zich eveneens wenden tot de dichtstbijzijnde ambassade of het dichtstbijzijnde consulaat van België.