Reizen naar de Democratische Republiek Congo: Reisadvies

Reist u naar de Democratische Republiek Congo? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in de Democratische Republiek Congo

Laatste updates en informatie over COVID-19 in de Democratische Republiek Congo.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid

Update – Regio van Goma: Recent rukte de gewapende groepering M23 verder op richting Goma en het noorden in de provincie Noord-Kivu. De situatie is uiterst gespannen.

Zodoende, is het ten zeerste aanbevolen om indien men zich in de regio bevindt:

 • Zich te registreren via Travellers Online (niet per e-mail via de ambassade).
 • Verplaatsingen te vermijden.
 • Te allen tijde uw identiteits- en andere relevante reisdocumenten bij u te dragen.

Alle reizen naar deze regio worden sterk afgeraden. Bent u momenteel in Goma, vergewis u dan constant van de veiligheidssituatie en blijf binnen. Zorg voor een voldoende grote stock aan water en voedingsmiddelen. Mogelijk zal de komende dagen de werking van de internationale luchthaven van Goma verstoord zijn. Ook de gebruikelijke grensovergangen naar de buurlanden kunnen in de komende dagen mogelijk zeer druk of tijdelijk niet toegankelijk zijn.

In het hele land blijft de veiligheidscontext volatiel en gevaarlijk.

In het oostelijke deel van het land, met name in de provincies Noord-Kivu, Zuid-Kivu, Ituri, Haut-Uele en Tanganyika, evenals in de Kasai-regio's, zijn de veiligheidsrisico's nog acuter. De provincies Ituri en Noord-Kivu staan sinds mei 2021 onder staat van beleg. Dit impliceert de aanwezigheid van militaire operaties waardoor verplaatsingen in de provincies strikt omkaderd dienen te worden op veiligheidsvlak. De regio’s (territoires) Beni en Irumu zijn bovendien absoluut te vermijden omwille van terreurdreiging. Sinds juli 2022 zijn er in de provincies Maï Ndombe en Kwilu in het westen van het land uitbarstingen van geweld. De zone tussen Kwamouth en Bandundu valt eveneens absoluut te vermijden.

In de grote steden van het land, in het bijzonder in Kinshasa en Lubumbashi, kunnen incidenten die verband houden met kleine en zware criminaliteit of ongeregeldheden in verband met de politieke situatie zich regelmatig voordoen, vaak plotseling en onverwacht. Hoewel de expatgemeenschap over het algemeen niet het doelwit is tijdens politieke onrust, is ze vatbaar voor de gevolgen ervan. Omwille van haar economische status, kan ze ook worden blootgesteld aan bedreigingen en gewelddadige overvallen. In sommige delen van het land komen ontvoeringen - die tot dusver vooral Congolese staatsburgers betroffen - regelmatig voor. Manifestaties en protestacties zijn mogelijk over het gehele land. Deze kunnen snel uitmonden in geweld en het is aangeraden zich hiervan ver verwijderd te houden.

Een hoge mate van waakzaamheid wordt aanbevolen in geval van een verblijf in de DRC. Het is noodzakelijk om:

 • Op de hoogte te blijven van de Congolese actualiteit via de media, dit reisadvies en de Facebookpagina van de Ambassade in Kinshasa en van het Consulaat-Generaal in Lubumbashi regelmatig te raadplegen.
 • Samenscholingen en betogingen te vermijden.
 • Voorzichtig te zijn tijdens verplaatsingen.
 • De voorzorgsmaatregelen te volgen die worden aanbevolen in de veiligheidsbrochure van de ambassade.
 • Administratief up-to-date te zijn in het geval het nodig zou zijn om onverwacht te reizen. Denk bijvoorbeeld aan de geldigheid van uw paspoort.

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Lees de reisadviezen van de buurlanden na indien u een transit overweegt. 

Testvoorschriften voor volledig gevaccineerde reizigers

 • Voor wie volledig gevaccineerd is, is geen test nodig voor vertrek naar en vanuit de DRC. Het volstaat om bij boarding een bewijs van een basisvaccinatie tegen COVID-19 voor te leggen.

Testvoorschriften voor niet-gevaccineerden of gedeeltelijk gevaccineerde reizigers

 • Negatieve COVID-19-PCR-test binnen 72 uur vóór vertrek naar en vanuit de DRC vanaf de leeftijd van 11 jaar.
 • PCR-test bij aankomst in de DRC. Het is noodzakelijk om voor vertrek naar de DRC online in te checken om een QR-code te krijgen die op de luchthaven van aankomst getoond moet worden.
 • Negatieve COVID-19-PCR-test binnen 14 dagen vóór vertrek voor binnenlandse vluchten.

COVID-19 situatie en lokale maatregelen

Alle reizigers en inwoners van de DRC worden ten zeerste aangeraden de ontwikkeling van de COVID-19-situatie in de DRC op de voet te volgen. Gezondheidsvoorzieningen in de DRC die ernstige gevallen van COVID-19 besmetting kunnen behandelen, zijn op enkele uitzonderingen na, zeer beperkt in Kinshasa en nog beperkter in de rest van het land. Een vaccinatiecampagne tegen COVID-19 is van start gegaan op 19 april 2021.

Neem verder de richtsnoeren van de lokale autoriteiten inzake hygiëne- en gezondheidsmaatregelen in acht. Een masker dragen is verplicht in openbare ruimtes (en meer bepaald op de werkplaats, in scholen, gebedshuizen, restaurants, bars, hotels en openbare gebouwen), op straffe van een boete in geval van overtreding. Openbare evenementen (vergaderingen, festiviteiten, sportevenementen, enz.) die in een buiten- of binnenruimte plaatsvinden, mogen de 50%-capaciteit niet overschrijden.