Reizen naar de Democratische Republiek Congo: Reisadvies

Reist u naar de Democratische Republiek Congo? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor de Democratische Republiek Congo

Praktische info over reizen in de Democratische Republiek Congo.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. Er is een visumplicht. De Congolese migratieautoriteiten eisen dat een vreemdeling zijn visum voor het land aanvraagt in zijn land van residentie of in een buurland, indien in eigen land geen ambassade aanwezig is. Belgen die in België wonen, zijn dus verplicht hun visum aan te vragen bij de ambassade van de Democratische Republiek Congo te Brussel. Zo niet, dan wordt het visum als ongeldig beschouwd en riskeert u bij aankomst alsnog het land niet te mogen betreden.

Wanneer u in de DRC aankomt, moet u nog minimaal twee blanco pagina’s in uw paspoort hebben.

Rijbewijs

Belgisch (type Europees) rijbewijs is overal geldig.

Betalingsmiddelen

De lokale munt is de Congolese Frank (CDF), maar deze is niet in België te verkrijgen. U neemt best recente Amerikaanse Dollars (USD) in onberispelijke staat mee, zoniet riskeert u dat de biljetten geweigerd worden.

Bankkaarten en kredietkaarten kunnen meer en meer gebruikt worden in hotels, restaurants en supermarkten in Kinshasa en Lubumbashi. Er duiken steeds meer geldautomaten op in het straatbeeld. Zorg er voor dat u bij uw bank in België uw betaalkaart activeert voor gebruik buiten Europa.

Internationale geldtransferbedrijven kunnen voor snelle geldoverdracht zorgen.

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een reisverzekering die alle risico’s dekt (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

GSM en communicatiefaciliteiten

Het gsm-netwerk werkt overal op het Congolese grondgebied, met uitzondering van niet of weinig bevolkte zones. Drie internationale bedrijven (Orange, Vodacom en Airtel) controleren het grootste gedeelte van de markt. Er is roaming met het buitenland mogelijk.

Consulaire bijstand 

In geval van onvoorziene ernstige problemen in de Democratische Republiek Congo, die gevolgen kunnen hebben op uw gezondheid en/of uw veiligheid, kunt u als Belg beroep doen op de ambassade in Kinshasa, het consulaat-generaal in Lubumbashi, en de ereconsulaten van België (Goma en Matadi).

Er wordt consulaire bijstand verleend aan landgenoten wanneer zij tevergeefs hulp aan de lokale overheden (lokale politie) of aan een privé-maatschappij (bank, reisbureau) gevraagd hebben, en als zij zich tot geen andere instantie dan een Belgische diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging kunnen wenden. Deze bijstand wordt beëindigd zodra de reizigers hun reis eigenhandig kunnen voortzetten. De coördinaten van de ambassade, het consulaat-generaal en de ereconsulaten vindt u op deze website.  

Belgen die ook de Congolese nationaliteit hebben worden door de plaatselijke overheden uitsluitend als Congolees beschouwd. Dit kan leiden tot een beperking of zelfs onmogelijkheid om consulaire bijstand te verlenen.

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.