Reizen naar Costa Rica: Reisadvies

Reist u naar Costa Rica? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Costa Rica

Informatie over klimaat en rampen in Costa Rica.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen

Costa Rica is gekend voor zijn microklimaten. De weersomstandigheden kunnen met enkele honderden meters heel verschillend zijn. Zo kan een stralend weer ineens omslaan.

Het regenseizoen duurt in principe van mei tot –november. Met de klimaatsverandering van de laatste jaren kan het in december en januari echter ook nog behoorlijk regenen. Regen is ook intenser waardoor overstromingen niet zeldzaam zijn. Hierbij komen ook overstromingen van wegen, verwoesting van bruggen door overvolle rivieren en aardverschuivingen veelvuldig voor. Bliksem komt soms intens voor. Hier gelden de bekende raadgevingen, zoals schuilen en uit het water gaan als u aan het zwemmen bent.

Het orkaanseizoen loopt van mei tot en met november. Ook is de invloed van staarten van orkanen vaak duidelijk voelbaar geweest in de vorm van meer regenval en overstromingen.

Indien nodig,  kunt u contact opnemen met  het Belgische ereconsulaat in San José +506 2289 5058 of +506 2289 5068 en/of de ambassade van België in Panama.

Voor de laatste weersontwikkelingen kunt u deze site raadplegen.


Frequente natuurrampen

Costa Rica ligt in een seismisch actief gebied. Aardschokken en aardbevingen komen geregeld voor. Dankzij antiseismische bouwtechnieken zijn er zelden ernstige gevolgen. Vooral de schiereilanden Nicoya in het noorden en Osa in het zuiden lopen dit risico.

De vulkanen van het land worden nauwlettend en voortdurend gecontroleerd door de lokale autoriteiten. Er zijn vijf actieve vulkanen in Costa Rica. Aardschokken of vulkaanuitbarstingen zijn niet voorspelbaar, noch hun intensiteit. Desalniettemin hebben de vulkanen van Turrialba en Poas, die zich in de buurt van de hoofdstad San José bevinden, sinds 2017 een heropleving van activiteit.

De veiligheidsinstructies die door de autoriteiten rond de vulkanen zijn opgesteld, moeten worden gerespecteerd.

Raadpleeg voor meer informatie de website of de Facebook/Twitter-accounts van de National Emergency Commission (+506 2220 2020) of de website (in het Spaans)/Facebook accounts/Twitter/Instagram van het vulkanologische en seismologische observatorium van Costa Rica (+506 2261 0781).