Reizen naar Costa Rica: Reisadvies

Reist u naar Costa Rica? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Costa Rica

Praktische info over reizen in Costa Rica.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. Voor de precieze toegangsvoorwaarden tot Costa Rica dient u de lokale autoriteiten te consulteren.

Indien uw paspoort gestolen wordt, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiekantoor (speciale afdeling: O.I.J. Organismo de Investigación Judicial). U kunt vervolgens bij het ereconsultaat in San José een voorlopig paspoort aanvragen. Een voorlopig paspoort kan zeer snel afgeleverd worden, maar het ereconsulaat is wel verplicht eerst toestemming te vragen voor afgifte van het paspoort aan de ambassade van België in Panama. Het voorlopig paspoort wordt niet geaccepteerd voor een reis óf doorreis, door de Verenigde Staten zonder visum. Het is mogelijk een visum voor de VS in het voorlopig paspoort te plaatsen, maar dit proces is omslachtig en duur (zie: Visas - U.S. Embassy in Costa Rica (usembassy.gov)). Het is ook niet altijd gegarandeerd dat u uw visum op tijd zal krijgen. Het is dan ook aangeraden om de voorkeur te geven aan vluchten die niet over de VS gaan. Een reisverzekering die de kosten in geval van diefstal van een paspoort (zoals bijvoorbeeld de aankoop van een nieuw vliegbiljet) dekt, is aangewezen.

Op de website van de Ambassade van België in Panama vindt u meer informatie over wat u kunt doen in het geval van diefstal.

Rijbewijs

Als toerist kunt u een auto huren en met een geldig Belgisch rijbewijs maximum 90 dagen rijden. Costa Rica erkent geen internationale rijbewijzen.

Betaalmiddelen

De munteenheid in Costa Rica is de Colon, gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te raadplegen. Hoewel u bij de meeste banken euro's kunt wisselen, is het handiger al met Amerikaanse dollars aan te komen omdat deze in alle nationale banken aanvaard/gewisseld worden. De wisselkoers euro/colon is meestal voordeliger bij de Banco Nacional. 

Kredietkaarten en dollars worden veelal geaccepteerd bij bedrijven, hotels, supermarkten en winkels. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen, aangezien Costa Rica in trek is voor avontuurlijk toerisme (rafting, canopy, bungee jumping) en ecotoerisme. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

Gsm / Communicatiefaciliteiten

Europese gsm's zijn in Costa Rica bruikbaar. Om zeker te zijn van uw service raden wij u aan uw service provider te raadplegen. U kunt ook gsm's lokaal huren.

In geval van diefstal of verlies van uw GSM, kunt u de volgende nummers bellen om uw nummer te blokkeren:

Proximus: +32 281 99 770
Orange: + 32 495 95 95 00
BASE: + 32 486 19 19 19


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulair post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatriden Belgo-Costa Rica dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.

De bevoegde Belgische ambassade voor Costa Rica is gelegen in Panama Stad. Er is wel een Belgisch ereconsulaat in San José. Ereconsulaten hebben evenwel minder bevoegdheden.