Reizen naar Costa Rica: Reisadvies

Reist u naar Costa Rica? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Costa Rica

Informatie over vervoer in Costa Rica.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

Een auto huren is een goede optie om zelfstandig te reizen. Er zijn echter enkele elementen waarmee u rekening dient te houden:

 • De meeste autoverhuurbedrijven bieden de mogelijkheid aan een GPS, autozetels voor kinderen en GSM's te huren.
 • De toestand van de wegen is over het algemeen slecht, er zijn veel gaten, slechte verkeersaanwijzingen en weinig of geen verlichting, vooral op wegen buiten de stad. 
 • Om verschillende redenen worden afstanden door de lokale bevolking in tijd aangegeven, niet in kilometer. Een gemiddelde snelheid van 60 km/uur is niet uitzonderlijk. 
 • Er bestaan nauwelijks of geen voetpaden, voetgangers lopen soms aan de kant van de weg. 
 • Fietsers rijden bij gebrek aan fietspaden ook op de autoweg. Vaak doen ze dit in het donker zonder fietslicht. 
 • Op de wegen buiten de stad is overstekend vee of wild geen uitzondering. 
 • Het is sterk aan te raden niet te hard te rijden. 
 • Om de kans op diefstal te verminderen kunt u best uw wagen in een parking achterlaten en niet op straat. Personen die auto's op straat bewaken (een algemeen aanvaarde, maar illegale bezigheid) vragen vaak net zoveel voor hun diensten als een parking, maar zonder enige garantie. 
 • Indien u van plan bent een wagen in Costa Rica te huren en buurlanden te bezoeken, raadpleeg eerst het autoverhuurbedrijf. 
 • Zou u een ongeval hebben, verplaats het voertuig niet tot de komst van de politie en een inspecteur van de verzekeringsmaatschappij INS (Instituto Nacional de Seguro). 
 • Neem de verzekeringspolis van uw huurauto goed door, en ga na of er bijvoorbeeld ook een dekking is voor diefstal van uw bezittingen uit de auto door het breken van een venster. 
 • Het komt voor dat dieven autobanden kapot steken met een mes en hun hulp aanbieden voor het verwisselen van de band. Zo kunnen zij dichtbij komen en uw bezittingen uit de auto stelen. Wees dus heel voorzichtig als u pech heeft.
 • Bij het rijden in San José wordt sterk aangeraden om zeer defensief te rijden, aangezien motorfietsrijders, taxi- en buschauffeurs vaak een onvoorspelbaar rijgedrag hebben.

Indien u Costa Rica via de grens met Panama binnenkomt, via de grensovergang Paso Canoas, dient u goed op te letten waar u uw binnenkomst in het land dient te registreren. U moet absoluut een stempel in uw paspoort laten plaatsen, zoniet wordt u als illegaal beschouwd. Er zijn gevallen bekend van Europese burgers die tot twee weken in de gevangenis zaten wegens het ontbreken van een stempel van binnenkomst in hun paspoort.

Ook voor de grensovergang met Nicaragua dient u zich ervan te vergewissen dat u de grens overgaat bij een geautoriseerde immigratiepost en een stempel krijgt. Het feit dat er een weg is, betekent niet altijd dat het een officiële grensovergang is.

Voor informatie over de toestand van de wegen: verkeerspolitie - 800 8726 7486 (vanuit Costa Rica).


Veiligheid/info luchtvaart

Er zijn geen bijzondere meldingen wat betreft luchtveiligheid in Costa Rica. Voor algemene informatie over luchtvaartmaatschappijen met de nodige referenties verwijzen wij u naar de website van de EASA.

Er is een internationale luchthaven bij de stad San José en een bij Liberia in de provincie Guanacaste. Er is een heel netwerk van kleine landingsbanen en meerdere maatschappijen bieden lokale vluchten aan.
   


Veiligheid / info busverkeer

Het openbaar vervoer wordt door kleine onafhankelijke bedrijven verleend en hoewel er geen coördinatie tussen de bedrijven bestaat, is de dienstverlening redelijk goed. Bussen verkeren over het algemeen in goede staat en de meeste taxi's ook. Geef echter de voorkeur aan vaste lijndiensten en taxi's met officiële vergunningen en een meter. Hou uw bezittingen in het oog en hou geld en belangrijke documenten zo dicht mogelijk bij u.

Privémaatschappijen die kleinere busjes hebben, zoals Grayline, bestaan ook. Zij bieden verbindingen aan tussen de meeste toeristische punten.