Reizen naar Cuba: Reisadvies

Reist u naar Cuba? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Cuba

Informatie over gezondheid en hygiëne in Cuba.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Er zijn twee ziekenhuizen in Havana die specifiek dienstverlening verzorgen voor buitenlanders (Clinica Central Cira García en Cimeq). Anderzijds beschikken alle andere ziekenhuizen en poliklinieken over degelijke artsen en specialisten, ook al laten de materiële omstandigheden soms wat te wensen over.

Het is noodzakelijk en verplicht naar Cuba te reizen met een geldige ziekteverzekering. Dit is niet enkel nodig om de kosten te dekken, die soms hoog kunnen oplopen, maar ook om een verzekeraar te hebben die de logistieke aspecten kan afhandelen met de lokale Cubaanse partner Asistur.

Medicijnen zijn zeer schaars in Cuba, net als producten voor persoonlijke verzorging en vrouwelijke hygiëne, alsook voorbehoedsmiddelen. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!


Veiligheid water en voedsel

De aanbevelingen betreffende hygiënische voorzorgen van de plaatselijke overheden dienen opgevolgd te worden. Het leidingwater is over het algemeen niet drinkbaar.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina


Bijzondere gezondheidsrisico's

Dengue-koorts

In het land is er voor het ogenblik een grote verhoging van denguegevallen.

Denguekoorts is een virale infectie die verspreid wordt door de Aedes albopictus-mug, die vooral overdag en aan het begin van de avond steekt. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen in Cuba. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de vaststelling van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken (mee te brengen uit België), onder een muskietennet slapen en lange kledij te dragen. Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

Chikungunya

In het recente verleden werd Chikungunyakoorts vastgesteld door de Cubaanse autoriteiten. De symptomen verschijnen na een periode van 3 à 7 dagen en zijn onder andere hoge koorts, hoofdpijn en spierpijnen.

Zika

Net als in de rest van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, komt het zikavirus voor in Cuba, zij het in beperkte mate. Deze ziekte wordt overgebracht door beten van Aedes-muggen. Gevallen van overdracht van het virus door middel van seksueel contact werden eveneens aangetoond. De symptomen zijn gewoonlijk mild (koorts, hoofdpijn, gewrichtspijn, huiduitslag) en zijn vergelijkbaar met die bij andere virale infecties zoals dengue. Er kunnen echter ernstige complicaties optreden, zoals gevallen van microcefalie bij pasgeborenen van zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap besmet werden met het virus. Daarom is het aan te raden om muggenbeten te voorkomen (via insectenwerende middelen met DEET, het dragen van lange kledij en het gebruik van airco of een muskietennet) en een arts te raadplegen bij koorts.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. In geval van symptomen gelijkaardig aan de reeds vermelde symptomen van het zikavirus, raden wij reizigers aan contact op te nemen met hun geneesheer.

Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie , de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde

 

Rabiës (hondsdolheid)

Vermijd het contact met wilde of zwervende dieren (honden, katten, vleermuizen, vossen…). In geval van een beet door een dier, is het van het grootste belang om de wonde - hoe oppervlakkig of klein ook - grondig met water en zeep te wassen, goed te spoelen en vervolgens grondig te ontsmetten. Raadpleeg daarna een arts om een vaccinatie te overwegen.