Reizen naar Duitsland: Reisadvies

Reist u naar Duitsland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Duitsland

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Duitsland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Coronavirus COVID-19

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Naar Duitsland reizen

Er gelden geen COVID-maatregelen meer voor reizen naar Duitsland. Er is geen attestatie-, registratie- of quarantaineplicht.

Enkel personen, die vanuit China naar Duitsland reizen, moeten voor vertrek een negatieve coronatest voorleggen en kunnen bij aankomst steekproefsgewijs worden getest.  

Maatregelen in Duitsland

Let op: maatregelen worden in Duitsland op deelstaatniveau ingevoerd en kunnen daarom verschillen van deelstaat tot deelstaat. Ook kunnen er aanvullende voorwaarden en uitzonderingen van kracht zijn in de deelstaten die u bezoekt. Meer informatie over de specifieke maatregelen in de verschillende deelstaten vindt u hier.

In de luchtvaart en het interregionaal treinverkeer geldt de (medische) mondmaskerplicht. Ook in andere situaties wordt vaak een (medisch) mondmasker vereist (bijvoorbeeld in ziekenhuizen), maar dat hangt af van de door de deelstaat opgelegde regels. De minimumafstand van 1,5 meter en algemene hygiëneregels blijven gelden voor iedereen, ook voor wie gevaccineerd of genezen is. Verluchting en de Corona-Warn-App blijven sterk aangeraden.

In Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van de 3G-regel en varianten zoals de 2G-regel en de 2G+-regel. De 3G-regel betekent dat toegang is voorbehouden dat mensen die genezen, gevaccineerd of getest zijn (en dat kunnen bewijzen); 2G betekent enkel wie gevaccineerd of genezen is; 2G+ is voor wie gevaccineerd of genezen is én bovendien een negatieve test of booster kan voorleggen. Deze regels doen in principe niets af aan de algemene hygiëneregels. Bekijk voor de details de regels in de deelstaat en van de organisatoren van het event.

Meer informatie

Nuttige links om de Belgische situatie op te volgen

De Belgische ambassade in Berlijnde Belgische corona-infowebsite en de FOD Buitenlandse Zaken

Nuttige links om de Duitse situatie op te volgen

Het Duitse Ministerie van Volksgezond (Duitstalige website), het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken (Duitstalige website), de Duitse politie (Duitstalige website) en het Robert-Koch-Instituut (Duitstalige website).

In geval van nood kunt u terecht bij:

  • Noodcentrale 112 (politie – brandweer – ziekenwagen),
  • Geneeskundige Noodwachtdienst 116117 (enkel bereikbaar vanuit Duitsland)
  • Permanente wachtdienst van onze Ambassade in Berlijn (Belgen in noodsituaties, geen reisadviezen en geen advies over coronamaatregelen).

Veiligheid - Terrorisme

De Duitse autoriteiten blijven op hun hoede voor terroristische aanslagen en handhaven scherpe veiligheidsmaatregelen op luchthavens, stations en andere publieke plaatsen.