Reizen naar Ecuador: Reisadvies

Reist u naar Ecuador? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Ecuador

Informatie over de algemene veiligheid in Ecuador.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

De president heeft benadrukt dat het “interne gewapende conflict” nog niet afgelopen is. Zowel de politie als het leger worden nog ingezet in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en het drugsgeweld. Landgenoten ter plaatse worden geadviseerd op heel het grondgebied steeds voorzichtig te zijn, samenscholingen strikt te vermijden en op de hoogte te blijven van de veiligheidsmaatregelen die door de lokale autoriteiten worden genomen. Bovendien wordt er in het algemeen aangeraden zich goed te informeren alvorens zich te verplaatsen (ook van en naar de luchthavens), regelmatig te luisteren naar het lokale nieuws en de raadgevingen van de lokale autoriteiten steeds op te volgen. Raadpleeg ook het gedeelte ‘Laatste updates in Ecuador’ voor meer informatie rond afgeraden regio’s.

Daarnaast zijn, te allen tijde, het noordelijk deel van de provincies grenzend aan Colombia (Esmeraldas, Carchi, Sucumbíos en Napo) gevaarlijke gebieden voor de reiziger, waar het risico op ontvoering bestaat en waar recent een opflakkering van geweld plaats vond. Reizen naar deze regio worden afgeraden.

Dit geldt ook voor de gebieden in de Amazone waar aan olie- en houtontginning gedaan wordt. Verplaatsingen op de grensrivieren Mataje, San Juan, San Miguel en Putumayo worden ten stelligste afgeraden. In de grensstreek met Peru liggen in bepaalde gebieden nog mijnenvelden. Het is aangewezen de hoofdwegen niet te verlaten.


Criminaliteit

De criminaliteit blijft een belangrijk probleem: diefstallen, gewapende overvallen, express ontvoeringen, moorden, autodiefstallen met vaak gebruik van geweld en seksuele misdrijven.

Over het algemeen is het aanbevolen:

 • Om te  vermijden met grote sommen geld op zak rond te lopen, maar wel om een kopie van het paspoort mee te hebben;
 • Nooit weerstand te bieden in geval van agressie;
 • Bij een overval de overvallers nooit in de ogen te kijken en gehoorzaam hun bevelen te volgen zonder weerstand te bieden om zo een nog meer gewelddadige reactie van de overvallers te vermijden;
 • Uw rijkdom niet tentoon te spreiden en discreet om te gaan met juwelen, fototoestellen en computers alsook uw bezittingen nooit uit het oog te verliezen;
 • Uw bagage in het oog te houden in het openbaar transport en in de luchthavens;
 • Te allen tijde te vermijden om ’s nachts te rijden, zowel in uw eigen voertuig als met het openbaar vervoer: de interprovinciale autobussen worden regelmatig overvallen waarbij de bendes niet aarzelen om wapens te gebruiken tegen de passagiers. Indien u toch ’s nachts wil reizen, geef dan de voorkeur aan een busmaatschappij die zogenaamde “ejecutivos” bussen aanbiedt, deze zijn veiliger dan de andere aangezien ze onderweg minder halt houden, hun passagiers registreren en bovendien bieden ze ook meer comfort;
 • Geen taxi’s te nemen op straat, vooral ‘s nachts. Vraag aan het onthaal van het restaurant, hotel etc. om een taxicentrale te bellen en laat hen het nummer van de taxi noteren. Het aantal express ontvoeringen stijgt, vooral in Quito en Guayaquil, vaak met niet-geregistreerde taxichauffeurs als handlanger;
 • Steeds uw taxi per telefoon via een taxicentrale te bestellen, indien dit niet mogelijk is, neem dan een officiële taxi (geel, met een nummerplaat van 4 cijfers). Deze zijn uitgerust met een GPS, camera en paniekknop die de politie toelaten het voertuig te lokaliseren, te filmen wat er gebeurt en tussen te komen indien nodig;
 • Voorzichtig te zijn tijdens ontmoetingen in bars, discotheken en openbare plaatsen en nooit een sigaret of drankje aanvaarden van een onbekende. Het komt namelijk meer en meer voor dat men mensen tracht te drogeren met een verdovend poeder, bekend onder de naam "scopolamine" (dat met een verstuiver kan toegediend worden in drankjes, sigaretten, of zelfs in promotiefolders) om achteraf de betrokkene te beroven. Ook gevallen van aanranding werden gerapporteerd;
 • Voorzichtig te zijn wanneer u geld afhaalt, uit een bankautomaat of in een bank. Er wordt melding gemaakt van een nieuwe vorm van agressie, "saca pinta" genaamd, waarbij mensen overvallen worden na een geldafhaling, op basis van een tip gegeven door een bankbediende of iemand in de rij;
 • Nooit in het wild te kamperen.

In geval van diefstal of verlies van persoonlijke zaken of documenten raden wij aan:

 • Zo snel mogelijk een verklaring af te leggen in het dichtstbijzijnde politiekantoor;
 • Contact op te nemen met de bevoegde ereconsul (Quito of Guayaquil) om indien nodig een voorlopig reisdocument aan te vragen.

De gevaarlijkste steden zijn Quito en Guayaquil, waar men zeer waakzaam dient te zijn. De meeste andere toeristische steden (Baños, Cuenca, Lago Agrio, Manta, Santa Domingo, Vilcabamba en Esmeraldas) worden ook niet gespaard van criminaliteit en voorzichtigheid is dus aan te raden.

In Quito zijn de volkswijken in het uiterste noorden en zuiden van de stad te mijden. Wees ook waakzaam in de uitgaanswijk Mariscal, waar veel gevallen van agressie gerapporteerd worden (diefstal, aanranding, overval), vooral ’s avonds en ’s nachts. In andere wijken zoals Floresta en de toeristische bezienswaardigheden zoals de teleferico, "El Panecillo", de parken "Carolina", "El Ejido" en de oude stad (historisch centrum) loopt men eveneens een groter risico op diefstal en gewelddadigheden, zeker wanneer u alleen bent. Verplaats u bijgevolg in groep. Dit geldt eveneens voor de directe omgeving rond de flanken van de Pichincha, waar uiterste waakzaamheid wordt aangeraden, zowel bij individuele als groepsuitstappen.

In Guayaquil is het sterk aan te raden uw bezoek te beperken tot de weg langs de rivier (Malecon 2000), de wijken Santa Ana en Las Peñas en de winkelstraten van het centrum.

In Esmeraldas kent men aanzienlijke veiligheidsproblemen. Er vinden regelmatig overvallen plaats langs de kust, alsook tijdens boottochten door de mangroves.

In Montañita, een bij jongeren populaire badplaats in de provincie Manabí, werden reeds meerdere gevallen van verkrachting gerapporteerd. Wij raden aan om zeer voorzichtig te zijn.

Er zijn gevallen van agressie op toeristen gerapporteerd in de nachtbussen langs de "Zonneroute" (Guayaquil-Manta). Wij raden daarom aan niet via deze route ’s nachts te reizen.