Reizen naar Ecuador: Reisadvies

Reist u naar Ecuador? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Ecuador

Informatie over klimaat en rampen in Ecuador.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

De temperaturen zijn stabiel tussen de seizoenen en het is aangenaam warm (16 tot 23° in de namiddag in Quito, 25 tot 33°C in Guayaquil). In de bergen kan het 's nachts erg fris zijn, met nachtvorst op 3.500m. Op 4.700m blijft het vriezen (gletsjergrens). Er dient overal opgelet te worden voor de zon, een degelijke bescherming is aangeraden, zelfs bij betrokken hemel en dit op gelijk welke hoogte.


Vulkanen

In het Ecuadoriaans gedeelte van het Andesgebergte komen heel wat actieve vulkanen voor. Deze worden scherp in het oog gehouden en de bevolking is goed geïnformeerd over eventuele risico's. Alvorens zich te verplaatsen in de buurt van een vulkaan, is het aangewezen uw reisbureau of het Ecuadoriaans Geofysisch Instituut te raadplegen.

Op dit moment zijn er drie vulkanen in een fase van uitbarstingen: de Tungurahua, de Reventador en de Sangay. Het wordt dan ook formeel afgeraden deze te beklimmen.

(1) De vulkaan Tungurahua (5016m), gelegen op 140 km ten zuiden van Quito en dichtbij de toeristische stad Baños, is actief sinds 1999. Gedurende de laatste jaren heeft de vulkaan verschillende periodes van uitbarsting gekend met explosies van gemiddelde intensiteit en aswolken (om de 3 à 6 maanden), alsook verschillende crisisperiodes met lavastromen. Deze uitbarsting gaat vergezeld van explosies, lavastromen, gloeiende rotsblokken die uitgespuwd worden en asregens. De laatste periodes met intense vulkanologische activiteit hadden plaats in november - december 2011, in augustus en december 2012, in mei-juli 2013 en maart 2016. Vooraleer naar de toeristische stad Baños  en de omgeving van de vulkaan af te reizen,  is het echter aangeraden om zich te informeren over de evolutie van de vulkanische activiteit op de website www.igepn.edu.ec

(2) De vulkaan Reventador (3485m), gelegen op 95 km ten oosten van Quito, is actief sinds 2002. Sindsdien kent de activiteit van de Reventador gevarieerde fases van lavastromen,  sterk explosieve periodes en kalme periodes. Sinds januari 2013 verhoogt de vulkanische activiteit opnieuw.

(3) De vulkaan Sangay (5230m), gelegen op 200 km ten zuiden van Quito, is de meeste actieve in Ecuador, en één van de meest actieve op wereldschaal onder de hoge vulkanen. Gelegen buiten bevolkte zones wordt deze minder gesurveilleerd dan de andere, maar zijn huidige actieve stadium duurt al sinds 1934. Er zijn dagelijks matige explosies, alsook variërende lavastromen. Sinds januari 2012 is de activiteit van deze vulkaan sterk gestegen.

(4) De vulkaan Guagua Pichincha, gelegen ten westen van Quito, kan beklommen worden, al ontraden wij af te dalen naar de krater en de koepel gecreëerd door de uitbarsting van 1999-2001 te benaderen.


Overstromingen en aardverschuivingen

Overstromingen kunnen de kuststreek teisteren. Aardverschuivingen en grondverzakkingen komen regelmatig voor in de bergen en zijn een belemmering en risico voor het wegverkeer. Bepaalde wegen zijn hieraan meer blootgesteld dan andere en de periodes waarin men risico loopt variëren naargelang het microklimaat. De jaren van "El Niño" verhogen aanzienlijk dit risico. Het is daarom aangeraden om bij het plannen van de reis rekening te houden met dit verschijnsel, dat de intensiteit en de frequentie van de neerslag bepaalt, vooral in de bergen en de kustzone.

Mocht er zich tijdens het verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België inlichten en hen geruststellen. Indien de communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen zij zich wenden tot de dichtstbijzijnde ambassade en/ of consulaat van België of van de EU.

Modderstroom in Quito: Na zware regenval ontstond op de avond van maandag 31 januari 2022 een modder- en stenenstroom in de hoofdstad Quito, meer bepaald aan de hellingen van de Pichincha-heuvel, waar de stad begint. Het is afgeraden om in de buurt van deze wijk te verblijven aangezien het beschadigde gebied nog wordt schoongemaakt. Gelieve extra voorzorgsmaatregelen te treffen indien u reist tijdens het regenseizoen, tussen de maanden december en mei.


Seismische activiteit

Ecuador ligt in een zone van seismische activiteit. Aardbevingen rond 4 op de schaal van Richter kunnen zich regelmatig voordoen langs de kust en in de bergen.


Tsunamirisico

Gezien de seismische activiteit langs de kust en in de Stille Oceaan zijn er risico’s op een tsunami.