Reizen naar Ecuador: Reisadvies

Reist u naar Ecuador? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Ecuador

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Ecuador.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Nationale staat van uitzondering

Na de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio op 9 augustus 2023 is in het hele land de noodtoestand uitgeroepen voor een periode van 60 dagen.

Daarnaast werden er op 30 en 31 augustus 2023 twee autobomaanslagen gepleegd in het centrum van Quito en vonden er twee ontploffingen plaats in Cuenca.

Aangezien de situatie onvoorspelbaar is en met het oog op de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 15 oktober, wordt bijgevolg opgeroepen tot verhoogde waakzaamheid. Landgenoten ter plaatse worden geadviseerd uiterst voorzichtig te zijn, samenscholingen strikt te vermijden en op de hoogte te blijven van de veiligheidsmaatregelen die door de lokale autoriteiten worden genomen. Bovendien wordt in het algemeen aangeraden zich goed te informeren alvorens zich te verplaatsen (ook van en naar de luchthavens zoals die van Guayaquil), regelmatig te luisteren naar het lokale nieuws en de raadgevingen van de lokale autoriteiten steeds op te volgen.

Belgen in nood kunnen de politie bereiken via het nummer 911, en de ambassade in Lima via de noodtelefoon +51 999 965 550. Ook onze ereconsulaten in Quito en Guayaquil staan ter beschikking.

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Internationale reizen naar Ecuador

Sinds 20 oktober 2022 zijn alle COVID-19-maatregelen in Ecuador opgeheven. Concreet hoeven reizigers niet langer een bewijs van vaccinatie noch test voor te leggen. Bovendien moeten reizigers vanaf 17 februari 2023 geen gezondheidsverklaring meer in te vullen. Alleen de passagiers met symptomen (hoest, algemene malaise, reukverlies, smaakverlies, huiduitslag...) moeten de verklaring op papier of digitaal invullen. De verklaring is beschikbaar op de website van het ministerie van Gezondheidszorg. Indien het digitale platform niet beschikbaar is, kan ook een geprinte versie voorgelegd worden bij aankomst.

Om naar de Galapagoseilanden te reizen moeten passagiers in het bezit zijn van een TCT-kaart uitgegeven door de regionale overheid van de Galapagoseilanden. Meer informatie 

Wij herinneren u eraan dat uw Belgisch paspoort minstens 6 maanden geldig moet zijn op uw dag van aankomst. Het is bovendien belangrijk om bij de grensposten  de in- en uitreisstempels van Ecuador en uw land van bestemming/oorsprong te verkrijgen, vooral indien u over land reist. Indien u geen stempels in uw paspoort hebt, kan dit uw vertrek uit het land ernstig bemoeilijken.


Maatregelen tegen COVID-19 in Ecuador

Het gebruik van maskers in open en gesloten ruimten, alsmede op het openbaar vervoer en tijdens vliegreizen wordt door de Ecuadoraanse autoriteiten aanbevolen.

Het gebruik van maskers is verplicht in open en gesloten ruimten voor mensen met ademhalingssymptomen.