Reizen naar Ecuador: Reisadvies

Reist u naar Ecuador? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Ecuador

Informatie over vervoer in Ecuador.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

Op de voornaamste reisassen zijn de wegen over het algemeen geasfalteerd en in goede staat. De rest van het wegennet bestaat uit “ripio”, min of meer onderhouden niet-geasfalteerde wegen, waarop het aan te raden is extra voorzichtig te rijden.

Het aantal verkeersdoden en – gewonden plaatst Ecuador in het koppeloton van landen met zeer hoge verkeersonveiligheid. De grootste voorzichtigheid is dus geboden wanneer u de Ecuadoriaanse wegen gebruikt, die over het algemeen slechts 2 baanvakken tellen, wat het risico op frontale, dodelijke botsingen aanzienlijk groter maakt.

Het interstedelijk openbaar vervoer is niet betrouwbaar en valt sterk af te raden. In Quito en Guayaquil is het verkeer bijzonder druk en gevaarlijk en is parkeren moeilijk.

Om een wagen te huren is het aan te raden te werken met bekende agentschappen en het verzekeringscontract goed na te lezen.

In het geval van een ongeval zijn de onderhandelingsprocedures lang en moeilijk en is het meestal aangeraden beroep te doen op een advocaat om de kosten te drukken en de tijd die men aangehouden blijft te verkorten. Een aanhouding is meestal onvermijdelijk wanneer het ongeval lichamelijk letsel veroorzaakte.

Voor lange afstandsverplaatsingen tussen grote steden is het aangeraden beroep te doen op binnenlandse vluchten.

Manifestaties van etnische of sociale groeperingen vinden vaak plaats, maar zijn zelden gewelddadig. Zij kunnen wel hinder met zich meebrengen, bijvoorbeeld door wegversperringen (die dagen kunnen duren), vooral in het oostelijke gedeelte van het land (Amazone). Het is aangeraden om zich in te lichten alvorens zich over land te verplaatsen.


Veiligheid / info luchtvaart

De binnenlandse vluchten met erkende luchtvaartmaatschappijen houden geen bijzondere risico's in.


Veiligheid /info treinverkeer en busverkeer

Busverkeer

Gezien de slechte staat van bepaalde bussen is het aangewezen om met de meest erkende maatschappijen te reizen. Bushaltes en busverkeer, zowel in de steden als interprovinciaal, zijn geliefde doelwitten voor zakkenrollers. Het is dan ook aangeraden om de waakzaamheid te verhogen en nooit zijn persoonlijke voorwerpen uit het oog te verliezen. Bepaalde buslijnen, vooral diegene die 's nachts de verbinding verzekeren tussen grote steden in de provincies Guayas, El Oro en Los Rios, Manabi (Ruta del Sol) worden soms gewapenderhand overvallen. Het is dan ook aangeraden om nachtbussen te vermijden.