Reizen naar Equatoriaal-Guinea: Reisadvies

Reist u naar Equatoriaal-Guinea? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Equatoriaal-Guinea

Informatie over de algemene veiligheid in Equatoriaal-Guinea.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Algemene informatie

Levensomstandigheden in Equatoriaal-Guinea kunnen moeilijk zijn. Landgenoten die naar Equatoriaal-Guinea afreizen, kunnen ten alle tijde administratieve formaliteiten en uitgebreide controles ondervinden vanwege lokale ambtenaren en ordediensten. Reizigers zonder lokale contactpersoon worden daarom aangeraden zich voorafgaandelijk kenbaar te maken bij de bevoegde ambassade van België te Yaounde en bij de Franse en Spaanse ambassades te Malabo (zie consulaire bijstand).

Buiten Malabo, Bata en Djibloho bestaan er geen hotels of restaurants die voldoende comfort en een minimum aan hygiënische voorzieningen bieden. Voor uitstappen naar toeristische trekpleisters op het eiland Bioko en op het vasteland zijn vergunningen nodig die soms moeilijk te verkrijgen zijn.

Identiteitscontroles zijn frequent, het is daarom absoluut noodzakelijk om uw paspoort altijd bij u te hebben, met een up-to-date visum. Gevallen van administratieve aanhoudingen, inbeslagname van identiteitsdocumenten, weigeringen van een uitreisvisum of dreigement tot uitwijzing zijn geen uitzondering in Equatoriaal-Guinea.

Mits inachtneming van onderstaande specifieke veiligheidsmaatregelen, kan in Equatoriaal-Guinea gereisd worden.


Criminaliteit 

De ontwikkelde wijken van Malabo en Bata zijn relatief veilig. In deze twee steden is onlangs een toename van de kleine criminaliteit waargenomen zonder rechtstreeks op buitenlanders te zijn gericht.

Het is aangewezen om:

  • Geen grote hoeveelheden geld of waardevolle voorwerpen bij zich te dragen en waakzaamheid te zijn bij het buitenkomen van restaurants en discotheken;
  • Taxi's niet alleen te nemen, ook niet overdag. Bij gebrek aan een alternatief worden groepsreizen aanbevolen, vooral 's nachts;
  • Absoluut te stoppen bij wegversperringen en om beleefd te blijven. Wegversperringen door wetshandhaving kunnen leiden tot de betaling van doorgangsrechten;
  • Het maken van foto's van openbare gebouwen te vermijden (zie rubriek "lokale wetgeving").

De lokale autoriteiten hebben twee noodnummers opgesteld: +240 666 30 30 30 en +240 666 40 40 40.