Reizen naar Equatoriaal-Guinea: Reisadvies

Reist u naar Equatoriaal-Guinea? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Equatoriaal-Guinea

Informatie over gezondheid en hygiëne in Equatoriaal-Guinea.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Reizigers in Equatoriaal-Guinea die symptomen van COVID-19 zouden vertonen worden aangeraden hun behandelende arts of het noodnummer ingesteld door de overheid te contacteren : +240 222273815 / +240 222517030.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

 • Was regelmatig uw handen
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
 • Hebt u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van de elleboog
 • Blijf thuis als u ziek bent
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
 • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
 • Blijf thuis als u symptomen vertoont (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.


Marburgkoorts

In februari 2023 werd in het district Kie Ntem een uitbraak van het Marburgvirus ontdekt, die vermoedelijk 23 sterfgevallen heeft veroorzaakt, waarvan 11 in Bata. De epidemie is door de Wereldgezondheidsorganisatie en de autoriteiten van Equatoriaal-Guinea voorbij verklaard, aangezien er geen nieuwe gevallen zijn gemeld in de 42 dagen sinds de laatste patiënt uit behandeling werd ontslagen. Het is echter belangrijk om waakzaam te zijn voor het bestaan van dit virus, waarvan de symptomen ernstige hoofdpijn, een gevoel van diepe malaise en hoge koorts zijn. Als u symptomen hebt, bel dan +240 222 111 111 of +240 222 333 333.

Ga voor meer informatie over de laatste ontwikkelingen in Equatoriaal-Guinea naar de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

 

Kost/infrastructuur medische zorgen 

Het is raadzaam een arts te raadplegen vóór het vertrek om zich te vergewissen van de nodige inentingen, alsook om te informeren naar een repatriëringverzekering. De ziekenhuisinfrastructuur in Equatoriaal Guinea evolueert mee op het ritme van de recente ontwikkeling van het land. Hospitalen met moderne apparatuur werd recent ingehuldigd in Bata en in Malabo. De prijzen blijven er echter erg hoog. De Cubaanse samenwerking op het gebied van ziekenzorg, gevestigd in andere ziekenhuiscircuits, laat dringende ingrepen toe. Toch is een medische repatriëringverzekering aangeraden om in geval van ernstig ongeval naar Douala (Kameroen) of Europa te worden overgebracht.

Vergeet zeker niet een degelijke reisapotheek mee te nemen. Voor personen die leiden aan chronische afwijkingen is het eveneens aangewezen een voldoende reserve aan medicijnen mee te nemen voor de duur van het verblijf. In Malabo zijn er wel enkele apotheken, maar waakzaamheid is geboden voor kraampjes van handelaars in medicatie, die een hoog risico inhouden op namaak of slechte bewaring.
 

Veiligheid water en voedsel 

Het leidingwater is niet drinkbaar, het moet eerst worden gekookt en gefilterd. Drink bij voorkeur water uit gesloten flessen of drank die voor u wordt geopend. De koudeketen wordt niet steeds gerespecteerd, hoewel vis en vlees in hoofdzaak bevroren worden verkocht. Het wordt aangeraden de houdbaarheidsdatum van de gekochte producten te controleren. Het is raadzaam ambachtelijke of rauwe producten te vermijden. Groenten en fruit dienen te worden gewassen en geschild voor consumptie. Vermijd eveneens geperst fruitsap, ijsblokjes of roomijs en eetwaren verkocht in kraampjes op straat.

 

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

 

Bijzondere gezondheidsrisico's

 • Malaria 
 • Dengue-koorts 
 • Chikungunya 
 • Reizigersdiarree 
 • AIDS,
 • Hepatitis B en hepatitis C 
 • Bilharziose 
 • Marburgkoorts

Voor meer informatie over deze gezondheidsrisico's, zie https://www.wanda.be/nl/landen/equatoriaal-guinea/