Reizen naar Eritrea: Reisadvies

Reist u naar Eritrea? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Eritrea

Informatie over gezondheid en hygiëne in Eritrea.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Medische verzorging is mogelijk in openbare ziekenhuizen in Asmara en andere grote steden, maar ze hebben echter weinig voorzieningen. Buiten Asmara zijn de medische faciliteiten beperkt en slecht uitgerust. Zorg dat u een reisverzekering hebt die medische evacuatie dekt in geval van ernstige ziekte of verwondingen.

Vergeet niet een reisapotheek mee te nemen voor de gehele duur van uw reis en een goede reisverzekering af te sluiten. Medicijnen zijn vaak niet beschikbaar en kunnen heel duur zijn.


Veiligheid water en voedsel

Op het gebied van voeding en hygiëne dienen de reizigers strikte voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Het drinken van kraantjeswater wordt afgeraden. Bijkomende informatie vindt men terug in de brochure "Gezond op Reis" van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Het kan moeilijk zijn om drinkbaar water/water in flessen te bekomen, met name buiten de hoofdstad. Neem dit in acht bij het plannen van uw reis.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.


Bijzondere gezondheidsrisico's


Cholera

Er is een verhoogd risico op cholera in Eritrea. Cholera wordt overgebracht via besmet water, bijvoorbeeld via ijs of rauw voedsel. Cholera kan ernstige diarree veroorzaken. Het is aangeraden om heel regelmatig de handen te wassen en om te vermijden water van onduidelijke herkomst te gebruiken.

Malaria en Dengue en Chikungunyakoorts (knokkelkoorts)

Het risico op besmetting met malaria is hoog in de kuststrook en de lagere regio's (minder dan 1500m hoogte). 

In deze regio’s is het ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Dengue en Chikungunya kunnen ook voorkomen. Deze ziekten, waarvoor geen vaccin bestaat, worden overgedragen door muggen die overdag steken.

Hondsdolheid

Deze ziekte is aanwezig, maar komt niet vaak voor. Doch wordt er aangeraden om elk contact met dieren (honden, apen, slangen, vleermuizen en knaagdieren) te vermijden. Er bestaat geen behandelend centrum.

Aids

Sterke aanwezigheid van HIV/AIDS. Het is ten zeerste aangeraden om zich goed te beschermen.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie (uitdroging) primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de producten die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.   

Hooggebergte

Reizigers die door het hooggebergte willen trekken, dienen er zich van te vergewissen dat hun fysieke toestand hen in staat stelt actief te zijn op dergelijke hoogtes. Hooggebergte houdt steeds een risico in, ook voor mensen die in goede gezondheid verkeren.

COVID-19 

Er zijn momenteel geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer in Eritrea, maar het is belangrijk om u goed te informeren voor uw reis over de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden. 

 

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen. 

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.