Reizen naar Eritrea: Reisadvies

Reist u naar Eritrea? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Eritrea

Praktische info over reizen in Eritrea.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Reisdocumenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

Rijbewijs

Het is mogelijk een voorlopig Eritrees rijbewijs te bekomen als een geldig Belgisch rijbewijs en paspoort voorgelegd wordt. Als u niet in het bezit bent van een geldig rijbewijs kan een proef afgelegd worden. Het internationaal rijbewijs wordt ook erkend. Dit rijbewijs geeft toegang tot een lokaal rijbewijs van tijdelijke duur (3 maanden).

Betaalmiddelen

De nakfa is de plaatselijke munt. De economie draait uitsluitend op contant geld en er zijn geen bankautomaten. Ook kan er niet met kaart worden betaald.

Buitenlandse deviezen kunnen enkel in “Himbol” wisselkantoren worden gewisseld
of in enkele hotels in Asmara. U kunt de nakfa niet in het buitenland wisselen. Vreemde valuta (EUR of USD) kunnen enkel in een paar officieel erkende hotels in Asmara worden gebruikt.. In de rest van het land zijn vreemde valuta illegaal.

Bij aankomst moeten sommen van meer dan 10 000 USD aangegeven worden bij de Eritrese autoriteiten. Er is echter geen limiet op de invoer van buitenlands contant geld. Het is niet toegelaten om meer dan 500 nakfas mee te nemen bij het verlaten van Eritrea. Indien u dit toch doet, loopt u het risico dat het geld in beslag wordt genomen.

Het is niet toegelaten om in het bezit te zijn van eender welke hoeveelheid nakfa indien u jonger bent dan 18 jaar.

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, hospitalisatie, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

Gsm / Communicatiefaciliteiten

Telefoonnetwerken zijn vaak onbetrouwbaar en werken enkel een paar uren per dag buiten Asmara en de grotere steden.

Er zijn geen akkoorden gesloten tussen Eritrese en internationale telefoniemaatschappijen. Hierdoor zult u niet in staat zijn te bellen of te sms’en met
uw overzees mobiel telefonienetwerk. Om een lokale sim kaart te bekomen, dient u in Eritrea te resideren, tijdelijke reizigers kunnen geen sim kaart aanschaffen.

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen. Zoals vermeld in de sectie Algemene veiligheid, zijn alle niet-essentiële reizen afgeraden. Consulaire bijstand kan bijgevolg moeilijk zijn, zeker buiten Asmara.

Eritrea erkent de dubbele nationaliteit niet. Burgers met een dubbele Belgische en Eritrese nationaliteit worden door de Eritrese autoriteiten beschouwd als Eritreeërs. De Belgische autoriteiten zullen bijgevolg zeer beperkt zijn in het verlenen van consulaire bijstand aan hen.

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

In Eritrea is er geen ambassade of consulaat van België gevestigd. De Belgen kunnen in eerste instantie de hulp inroepen van het Belgische ereconsulaat in Asmara of de Delegatie van de Europese Unie of de Belgische ambassade in Nairobi (Kenia):

ARAYA Isaac, Ereconsul
Raza Building – 3rd floor
BDHO Street
Asmara
P.O. Box 3446
Tel.: +291 1121132/33/34/35; GSM +291 7151781

Fax: +2911121139

E-mail: auditaic@gmail.com

Belgische Ambassade in Nairobi, Kenia
Limuru Road, Muthaiga
Nairobi
Kenia
P.O. Box 64408
Tel: +254 730 842 000
Noodnummer: +254 733 601 230
E-mail: 
nairobi.consulate@diplobel.fed.be