Reizen naar Eswatini: Reisadvies

Reist u naar Eswatini? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Eswatini

Informatie over gezondheid en hygiëne in Eswatini.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

 • Was regelmatig je handen
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
 • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf thuis als je ziek bent
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
 • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
 • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

We raden u aan de algemene raadgevingen zeer grondig door te nemen. 


Kosten/infrastructuur medische verzorging

Het is niet aangeraden zich in Swaziland te laten verzorgen. In geval van nood zal een repatriëring naar Zuid-Afrika of België nodig zijn. De private ziekenhuizen kunnen een evacuatie organiseren, maar men moet kunnen bewijzen dat men verzekerd is of voldoende kan betalen. Het is sterk aanbevolen om voor het vertrek een aanvullende verzekering "gezondheidszorgen en repatriëring" af te sluiten.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!


Veiligheid water en voedsel

Was vruchten en groenten vóór gebruik. Drink geen kraantjeswater, vooral in landelijke gebieden.

Het gekochte voedsel of in restaurants voorgezette gerechten kunnen, in het algemeen, zonder problemen gegeten worden.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.


Malaria

Malaria vormt enkel een risico in de lager gelegen gebieden in het oosten van het land, vooral in Big Bend, Mhlume, Simunye en Tshaneni. Het wordt ten zeerste aangeraden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven in deze gebieden. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.


Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel.

Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar.

Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.


Aids, Hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare ziekten zijn veel voorkomend in Swaziland. Het HIV-virus is sterk verspreid onder de bevolking. Bij seksuele contacten maar ook bij bloedtransfusies in de hospitalen is dan ook de grootste voorzichtigheid geboden.

In geval van seksueel risicogedrag of seksuele agressie dient u zo snel mogelijk een medisch onderzoek te ondergaan.


Bilharziose

Bilharzia, een tropisch parasitaire worm, komt voor in enkele rivieren. Wandel nooit blootsvoets in stilstaande wateren.

Nuttige telefoonnummers:

 • Government Hospital (publiek), Mbabane. Tel: +268 2 404 21 11.
 • The Clinic (privé), St Michael’s Road, Mbabane. Tel: +268 2 404 24 23.