Reizen naar Ethiopië: Reisadvies

Reist u naar Ethiopië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Ethiopië

Informatie over de lokale wetgeving in Ethiopië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

Drugs

Alle drugs en verdovende middelen zijn verboden en de Ethiopische overheid voert een zeer streng beleid ter zake. Khat wordt regelmatig gebruikt in Ethiopië, maar wordt door de Belgische autoriteiten als een verboden middel beschouwd.

Seksualiteit

Het eenvoudige bezit van pornografisch materiaal (tijdschriften of video's) is illegaal.

Homoseksualiteit is verboden en kan worden bestraft met gevangenisstraffen variërend van één tot vijftien jaar. Het is aangeraden zeer discreet te zijn.

Fotografie

Het is uitdrukkelijk verboden om foto's te nemen van openbare gebouwen of constructies (luchthavens, bruggen) en te parkeren in de nabijheid van kazernes, militaire basissen, ambtswoningen van hoogwaardigheidsbekleders of elk ander strategisch gebouw. Voor beroepsactiviteiten dient men de vereiste toelatingen aan te vragen bij de Ethiopische overheid (Ministry of Information).

Alhoewel Ethiopië een geliefde bestemming voor vogelliefhebbers is, is het zeer moeilijk tot onmogelijk om (zelfs zeer kleine) verrekijkers het land binnen te krijgen. Deze worden door de douane immers beschouwd als militair materiaal en worden zo goed als altijd in beslag genomen. Ook drones zijn om dezelfde reden niet welkom in Ethiopië.

Voor de rest is fotograferen geen probleem. Ethiopië is een bijzonder fotogeniek land.

Zeden en gewoonten

Reizigers worden gevraagd de plaatselijke tradities en gebruiken te respecteren, in het bijzonder deze verbonden aan het geloof.

Kunst, cultuur en natuur

Bezoekers dienen de Ethiopische wetgeving inzake de bescherming van het nationaal erfgoed alsook de internationale wetgeving inzake de bescherming van bedreigde dier- en plantensoorten na te leven. Men kan souvenirs vrij uitvoeren. De douaneautoriteiten leggen soms beslag op toeristische objecten (vooral godsdienstige, maar ook andere). Het is daarom raadzaam een officieel ontvangstbewijs te vragen van elk aangekocht souvenir en deze documenten zorgvuldig bij te houden. In geval van inbeslagname, worden de objecten door de Ethiopische autoriteiten onderzocht, en meestal daarna opnieuw vrijgegeven voor recuperatie door de koper. De ambassade kan op geen enkele wijze tussenkomen in deze procedure.

Vrouwelijke Genitale Verminking

Deze reisbestemming kent een hoge prevalentie op vlak van vrouwelijke genitale verminking (VGV). VGV is een praktijk die (zware) fysieke en psychologische complicaties veroorzaakt bij meisjes en vrouwen.

Bovendien is VGV verboden in België en kan elke persoon die een genitale verminking op een minderjarige uitvoert, vergemakkelijkt of bevordert – ook wanneer de verminking buiten de landsgrenzen uitgevoerd werd – vervolgd worden wanneer hij/zij zich op het Belgisch grondgebied bevindt.