Reizen naar Ethiopië: Reisadvies

Reist u naar Ethiopië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Ethiopië

Praktische info over reizen in Ethiopië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Reisdocumenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. Om vanuit België naar Ethiopië te reizen heeft u geen certificaat van vaccinatie gele koorts nodig. Echter, als u naar Ethiopië reist vanuit een land (of na overstap in een luchthaven van meer dan 12 uur) waar een transmissierisico op gele koorts bestaat, dan dient u wel een certificaat te tonen (vanaf de leeftijd van 9 maanden).

De immigratiediensten zijn over het algemeen zeer strikt: om alle problemen te vermijden, dient u na te gaan of uw paspoort nog langer dan 6 maanden geldig is, zoniet wordt de toegang tot het grondgebied onverbiddelijk geweigerd.

 

Visa

Visumaanvragen zijn momenteel enkel mogelijk via het e-visa platform van de Ethiopische overheid. De uitreiking van “visa-on-arrival”, voor toeristen, in Bole Airport is mogelijk, maar niet steeds betrouwbaar. Er moet bovendien rechtstreeks betaald worden in US Dollars, die niet te verkrijgen zijn in de luchthaven.

De immigratiediensten zijn zeer strikt: wie zonder visum komt te vallen (geen geldig paspoort meer, visum of verblijfsvergunning vervallen, etc.) kan zich verwachten aan een lange en dure procedure, soms zelfs met inhouding van het paspoort. Een eventuele boete zal betaald moeten worden in US Dollars. Algemeen is het dus steeds nuttig om US Dollars in cash mee te nemen uit voorzorg.

In dit geval raden we de reizigers sterk aan om hun eventuele formaliteiten te regelen op het hoofdkantoor van de Ethiopische Immigratiedienst in Addis Ababa uiterlijk de dag voor vertrek uit Ethiopië. Het is niet mogelijk om deze formaliteit op de luchthaven zelf te vervullen.

 

Rijbewijs

Om in Ethiopië te rijden dient men een Ethiopisch rijbewijs te bezitten. Dit kan men bekomen via volgende procedure:

  1. Vraag een Engelstalig certificaat van uw rijbewijs aan bij de FOD Mobiliteit en Vervoer via info@mobilit.fgov.be.
  2. Laat het certificaat legaliseren door de Dienst “Legalisaties” van de FOD Buitenlandse Zaken in de Karmelietenstraat in Brussel (na verplichte afspraak;
  3. Leg het document voor aan de Ethiopische Ambassade in Brussel voor de laatste legalisatie;
  4. Dien het document in bij het loket “Rijbewijzen” op het Main Office van de Addis Abeba Road Authority.

 

Betaalmiddelen

Het meest gebruikte betaalmiddel is de Ethiopische Birr (ETB) die men kan bekomen in de banken en in de wisselkantoren in de luchthaven en de hotels in Addis Abeba. In enkele toeristische plaatsen aanvaardt men ook EUR en USD. Internationale bezoekers kunnen maximaal 10.000 USD aan buitenlandse deviezen het land binnenbrengen. Alles boven dit bedrag moet verplicht omgezet worden in ETB aan de grensovergang. Kredietkaarten zijn echter slechts bruikbaar in de grote hotels in Addis Abeba, bij de luchtvaartmaatschappijen, bepaalde reisbureaus en een klein aantal winkels. Geldautomaten zijn meer en meer beschikbaar in de stad, ook al werken ze niet altijd.

Opgelet: Er is lokaal vals geld in omloop. Wissel daarom geen buitenlandse deviezen op de straat, maar in een filiaal van een erkende bank, en laat U liefst begeleiden door een lokale gids die de bankbiljetten kan nakijken. Geld wisselen bij de Commercial Bank of Ethiopia (enige staatsbank van het land) biedt waarschijnlijk meer zekerheid maar grote waakzaamheid is in ieder geval aan de orde.

 

Reisverzekering

Het is absoluut noodzakelijk een (reis)verzekeringspolis af te sluiten die medische kosten en repatriëring dekt.

 

Gsm en Communicatiefaciliteiten

Wanneer men in Ethiopië reist, moet men rekening houden met het risico verscheidene dagen niet te kunnen communiceren. Reizigers doen er dan ook goed aan familie of vrienden in België daarvan op de hoogte te brengen.

De gsm werkt goed in het merendeel van de steden, maar de netwerken zijn dikwijls verzadigd. Buiten de steden is er dikwijls geen ontvangst. De SMS-dienst werkt in het binnenland, waar er ontvangst is, maar werkt niet (altijd) voor het internationale verkeer. Het telefoonnetwerk is over het algemeen nogal zwak. In sommige gebieden is het onbestaande en in andere gebieden moet men via een operator gaan om internationale gesprekken te voeren. De Ethiopian Telecommunications Authority voorziet een grondige modernisering van het netwerk, wat ook de internetverbindingen zou moeten ten goede komen. Internetfaciliteiten vindt men momenteel enkel in de steden.

 

Post

De postdiensten zijn redelijk betrouwbaar. De leveringstermijn naar Europa is minimum 10 dagen. In Ethiopië wordt de post niet thuis geleverd maar naar een postbus (P.O. Box).

 

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende (privé) maatschappijen (bank, reisagent, verzekeringsmaatschappij), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Ethiopiërs dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

 

Nuttige links

Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus kan u terugvinden onder de rubriek "Op reis in het buitenland" van de website van FOD Buitenlandse Zaken. De website van de Ambassade van Ethiopië in Brussel geeft nuttige tips voor de bezoekers aan Ethiopië.

 

Reizen op grote hoogte 

Reizen in hooggelegen gebieden brengt specifieke risico’s met zich mee. Deze brochure biedt u essentiële richtlijnen om uw veiligheid en gezondheid te waarborgen tijdens uw verblijf op grote hoogte. U kunt de brochure raadplegen via de onderstaande link: