Reizen naar Ethiopië: Reisadvies

Reist u naar Ethiopië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Ethiopië

Informatie over vervoer in Ethiopië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Wie Ethiopië niet met het vliegtuig binnenkomt, dient zich te informeren waar er zich een voor buitenlanders toegankelijke grensovergang bevindt (ook als hij/zij een geldig visum heeft). Reizigers die Ethiopië met de wagen willen binnenkomen, dienen voorafgaand contact op te nemen met de Ethiopische douaneautoriteiten om administratieve formaliteiten te vervullen en een waarborg te betalen. Sinds eind 2022 is er een importverbod op wagens waardoor de waarborg die betaald dient te worden vele malen de effectieve waarde van de wagen kan zijn. Hierdoor is het in de praktijk zeer moeilijk tot onmogelijk om per wagen de grens over te steken.

Hou er rekening mee dat Ethiopië het Internationale Rijbewijs niet erkent. Enkel een Ethiopisch rijbewijs is geldig om in Ethiopië met de wagen te rijden (zie sectie "Praktische info / rijbewijs").


Veiligheid/info wegen

Het wegverkeer in Ethiopië, waar men rechts rijdt, is tamelijk chaotisch.

Het wagenpark is dikwijls verouderd. Ondanks een sterke verbetering in de afgelopen jaren, zijn de wegen soms in slechte staat en dikwijls onberijdbaar tijdens het regenseizoen. Men moet daarom rekening houden met lange reistijden.

Zowel in de steden als op het platteland lopen ontelbare voetgangers vaak in het midden van de straat, en ook al zijn de meeste chauffeurs helemaal niet agressief, toch is hun rijgedrag dikwijls onvoorspelbaar.

Het wordt afgeraden na zonsondergang (19 u) buiten de agglomeraties te rijden, omwille van de slechte toestand van de (secondaire) wegen, kidnappings en banditisme, het verkeer van vaak onverlichte voertuigen, het rijgedrag van de vrachtwagenchauffeurs (talrijk op de weg Addis Abeba-Djibouti) en de mogelijke aanwezigheid van vee op de wegen.

Voor degenen die op eigen houtje rondreizen in Ethiopië wordt het aangeraden een gids mee te nemen die de plaatselijke taal spreekt. Buiten Addis Abeba spreekt immers nauwelijks iemand Engels of een andere internationale taal. Het gebrek aan communicatiemiddelen maakt hulpoproepen ook moeilijk in geval van ongeval.

Men moet er eveneens rekening mee houden dat het soms moeilijk is om in het binnenland aan brandstof te geraken.

Indien u een wagen huurt, dient u zich er van te vergewissen dat de wagen zich in perfecte staat bevindt en dat een verzekering werd afgesloten door de verhuurder die materiële en fysieke schade dekt. In geval van een accident zonder lichamelijke schade wordt normaalgezien de politie ingeschakeld die ter plekke een vaststelling komt doen.


Veiligheid/info luchtvaart

Het vliegtuig is het snelste middel om zich binnen Ethiopië te verplaatsen. De nationale luchtvaartmaatschappij, Ethiopian Airlines, die de belangrijkste steden van het land aandoet, geniet een zeer goede reputatie op het gebied van zowel dienstverlening als veiligheid.


Veiligheid/info treinverkeer

Sinds midden 2018 rijdt er een dagelijkse passagierstrein tussen Addis Abeba en Djibouti. Passagiers die deze spoorlijn wensen te gebruiken dienen voldoende voedsel en water mee te nemen, aangezien de trein soms voor lange tijd kan stilstaan of opgehouden worden onderweg.