Reizen naar Fiji: Reisadvies

Reist u naar Fiji? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Fiji

Informatie over gezondheid en hygiëne in Fiji.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Infectiecontrole

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig uw handen.
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
  • Heeft u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Blijf thuis als u ziek bent.
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken.
  • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen.
  • Blijf thuis  als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.


Kosten/infrastructuur medische verzorging

De geneeskundige instellingen zijn adequaat.  Bij ernstige medische problemen is het mogelijk dat overgegaan moet worden tot een medische evacuatie naar Australië, Nieuw-Zeeland of België. Een goede reisverzekering is dus noodzakelijk. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!


Veiligheid water en voedsel

Drink geen kraantjeswater. Het is aan te raden alleen gekookte voedingswaren te eten en te drinken uit flessen met een kroonkurk.

Fiji heeft slechts één hyperbare (decompressie) kamer in Suva. Als u gaat duiken, blijf dan ruim binnen de veiligheidslimieten.


Inentingen

Zie deze pagina.


Bijzondere gezondheidsrisico's

Het noorden van de archipel kent een nieuwe toename van enkele besmettelijke ziekten. De medische autoriteiten van Fiji raden aan om overstroomde en moerassige gebieden te vermijden.

Er zijn landelijk veel gevallen van leptospirose. Blijf uit de buurt van overstroomde rivieren of kreken en draag schoenen wanneer u buiten bent. Houd de website van het Ministerie van Volksgezondheid en Medische Diensten en de Facebook-pagina in de gaten voor informatie en updates.

Dengue-koorts

Fiji kent soms epidemieën van dengue-koorts, een virale infectie die verspreid wordt door de muggen die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Dengue komt vooral voor in het noorden van de archipel en hoofdzakelijk in het regenseizoen. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de vaststelling van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

Gele koorts

Reizigers die naar Fiji reizen komende uit een gebied dat geteisterd wordt door gele koorts, moeten in het bezit zijn van een internationaal vaccinatiecertificaat.

Zika

Het Zika-virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt.  In de meeste gevallen vertoont de drager van het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen.  Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen, en door kleren met langen mouwen en lange broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. 

Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde

Zwemmen

Vermijd zwemmen op geïsoleerde stranden waar de stromingen soms zeer sterk kunnen zijn. Duikers dienen zich ervan bewust te zijn dat in de kustwateren haaien voorkomen.