Reizen naar de Filipijnen: Reisadvies

Reist u naar de Filipijnen? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Filipijnen

Laatste updates en informatie over COVID-19 in de Filipijnen.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Bulusan-vulkaan

Na de uitbarsting van de Bulusan-vulkaan in de provincie Sorsogon in de regio Bicol hebben de Filipijnse overheid het alarmniveau verhoogd van 0 naar 1. Openbare toegang tot de Permanent Danger Zone met een straal van 4 kilometer is ten strengste verboden en waakzaamheid in de 2 kilometer lange Extended Danger Zone wordt ten zeerste aanbevolen vanwege mogelijke extra gevaarlijke uitbarstingen.

De volgende barangays hebben asval meegemaakt: Puting Sapa, Añog, Guruyan, Catanusan, Buraburan en Sangkayon in Juban en Bolos in Irosion, in de provincie Sorsogon.

Reizigers worden geadviseerd om reizen naar deze gebieden te voorkomen. Ondertussen worden getroffen personen aangespoord om binnen te blijven, alle deuren en ramen te sluiten, gezichtsmaskers of natte doeken te dragen en blootstelling aan vulkanische as te vermijden. Bewoners in de omgeving worden aangemoedigd om ontwikkelingen te volgen, nauw samen te werken met de lokale autoriteiten en de verkeersregels na te leven.

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus


Buitenlanders mogen de Filipijnen binnenkomen op voorwaarde dat ze voldoen aan de toepasselijke visumvereisten en immigratieformaliteiten voor binnenkomst en vertrek; en voorts op voorwaarde dat zij:

(1) volledig gevaccineerd zijn en beschikken over een erkend vaccinatiebewijs (zie hieronder) dat moet worden overgelegd voor vertrek uit het land van herkomst en bij aankomst in de Filipijnen;

(2) Een negatieve RT-PCR-test laten zien die binnen 48 uur is afgenomen, of een antigeentest negatief testresultaat toegediend en gecertificeerd door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg in een zorginstelling, laboratorium, kliniek, apotheek, afgenomen binnen 24 uur, vóór het vertrek uit het land van herkomst in een ononderbroken reis naar de Filippijnen. De volgende personen zijn vrijgesteld van deze predeparture testvoorwaarde:

 • Buitenlanders van 18 jaar en ouder die het basis COVID-19-vaccin en ten minste één COVID-19-boostershot hebben ontvangen.
 • Buitenlanders van 12 tot 17 jaar die volledig zijn gevaccineerd.
 • Buitenlanders jonger dan 12 jaar, ongeacht hun vaccinatiestatus, die worden begeleid door hun volledig gevaccineerde ouders of voogden.

(3) op het moment van aankomst in de Filipijnen een geldig paspoort hebben voor een periode van ten minste zes maanden;

(4) Tijdelijke bezoekers beschikken over geldige tickets voor hun terugreis naar de haven van herkomst of de volgende haven van bestemming die overeenkomen met hun toegestane verblijfsduur onder een geldig visum of visumvrije binnenkomst;

(5) registreren via de One Health Pass

De reisverzekering voor vreemdelingen is niet langer vereist, maar wordt sterk aangemoedigd.

Voor buitenlanders, is het geldige vaccinatiebewijs:

 1. een Internationaal certificaat van vaccinatie en profylaxe van de Wereldgezondheidsorganisatie;
 2. een VaxCertPH-certificaat;
 3. een nationaal vaccinatiebewijs van het land/de buitenlandse overheid; of
 4. een ander bewijs van vaccinatie dat door de IATF is toegestaan.

Als u niet bent ingeënt of niet kunt voldoen aan de toegang vereisten van het land, wordt u de toegang tot de Filipijnen ontzegd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van de verplichte vaccinatie.

Eenmaal toegelaten tot het land, hoeven volledig gevaccineerde reizigers niet langer in quarantaine worden geplaats, maar moeten ze zeven dagen op eventuele symptomen letten.

Voor meer informatie worden personen die willen reizen naar de Filipijnen aangeraden om op voorhand contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij en de Filipijnse Ambassade in Brussel (of het land waar ze verblijven) teneinde zich van hun recht op toegang te vergewissen. Meer informatie over de stand van zaken is te vinden op de website van het Bureau of Immigration en Department of Tourism

Reizen naar de Filipijnen blijven ten stelligste afgeraden. Plaatselijk beperkende maatregelen (“granular lockdowns”) zijn mogelijk, met verschillende impact op het openbare leven. Het blijft moeilijk om zich in het land te verplaatsen en het risico om plaatselijk vast te komen zitten, blijft bestaan. Wie vanuit Manilla doorreist naar een provincie of een verre verplaatsing maakt, dient, naargelang de bestemming, eerst de nodige administratieve toelatingen en medische attesten te verkrijgen.

Binnenlands toerisme is onderworpen aan voorwaarden die door de lokale overheden worden bepaald.

Volg de maatregelen (uitgaansverbod, avondklok, check points, afzondering, quarantaine, gezondheidsbewijs, officiële toelatingen, covidtest, verbod op alcohol,…) nauwgezet op. Social distancing en het dragen van een gelaatsmasker op openbare plaatsen (binnen of buiten) zijn overal verplicht.

Het Department of Health geeft specifieke informatie in het Engels over de situatie in de Filipijnen.

Belgen die zich in de Filipijnen bevinden, kunnen het land enkel verlaten via de luchthavens van ManillaCebu of Clark. Luchtvaartmaatschappijen verzekeren een verbinding met België of zijn buurlanden. Voorzichtigheid is echter geboden bij de aankoop van een ticket: koop de tickets voor alle etappes van uw reis rechtstreeks bij een en dezelfde luchtvaartmaatschappij; controleer uw transitvoorwaarden via het IATA Travel Center en contacteer uw luchtvaarmaatschappij aangaande de toelatingsvoorwaarden.

Algemeen

Belgen in de Filipijnen dienen voorzichtig te blijven wegens de terroristische dreiging en het risico op confrontaties tussen het leger en militante groeperingen en voor de harde beteugeling van criminaliteit en drugs. Verhoogde waakzaamheid is geboden.

Het eiland Mindanao dient door de reiziger gemeden te worden, vooral dan de rurale gebieden. Alle reizen naar het westelijke deel van Mindanao, worden afgeraden, met inbegrip van reizen naar de eilandengroep Basilan - Sulu - Tawi-Tawi. De rubriek “Algemene veiligheid” bevat een nadere omschrijving van dit gebied. Recente aanslagen, ontvoeringen en vuurgevechten tonen aan dat de atmosfeer in bepaalde gebieden er nog steeds erg gespannen is.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij raden wij Belgen in de Filipijnen aan hun reis te registreren via Travellers OnlineAls u naar een gebied reist dat afgeraden wordt, informeert u het best ook de Belgische Ambassade in Manilla met een e-mail naar manila@diplobel.fed.be