-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Coronavirus
Vanaf 11 mei 2020 is het dragen van een masker voor iedere persoon die11 jaar of ouder is verplicht in het openbaar vervoer: de treinen (interregionaal transport), de taxi’s, de auto’s met chauffeur, de carpoolvoertuigen, de vliegtuigen, evenals op alle plaatsen toegankelijk voor het publiek en toegewezen aan het collectief vervoer van reizigers.
CRIT'AIR VIGNETTE: HET LUCHTKWALITEITSCERTIFICAAT VAN UW VOERTUIG
Verplicht in verschillende steden in Frankrijk, een automobilist die niet draagt het crit'air vignet in gebieden met beperkt verkeer of tijdens pieken van vervuiling is aansprakelijk voor een overtreding van de 3e klasse strafbaar met een boete van 68 euro. Bekijk deze link: www.certificat-air.gouv.fr
Verkeer
- Sinds vorig jaar is de maximumsnelheid van tweerichtingswegen gedaald van 90 km/u naar 80 km/u.
- Frankrijk is erg strikt als het gaat om het gebruik van mobiele telefoons en GPS. Bellen met oortjes is verboden (ook voor fietsers) en uw telefoon moet zelfs buiten uw gezichtsveld zijn tijdens het rijden.
- Roken is verboden in een auto of camper met minderjarigen.
- Frankrijk voerde zones met beperkt verkeer in (Zones à Circulation Restreinte). Om er te rijden, moet men op de voorruit een vignetje plakken (Certificat de Qualité de l’Air - CQA). Eigenaars van auto’s geïmmatriculeerd in België, kunnen hun vignet aankopen via de site https://www.certificat-air.gouv.fr/
- Gelieve deze site https://be.france.fr/nl/bereid-je-reis-voor-naar-frankrijk/milieuzones-frankrijk-ecovignet-critair te raadplegen voor informatie over milieuzones en hoe men er zich kan verplaatsen.
Als u met de auto door Europa reist, vergeet niet dat de verkeersregels per land verschillen. Touring geeft een overzicht
PARIJS
Sinds juli 2017 mogen diesel voertuigen die voor het eerst vroeger dan 31 december 2000 geïmmatriculeerd waren niet langer binnen Parijs rijden.
Frankrijk besloot om vanaf 2017 zones met beperkt verkeer (Zones à Circulation Restreinte - ZCR) in te stellen. Om er te rijden, zal men op de voorruit een vignetje moeten plakken (Certificat de Qualité de l’Air - CQA). De betrokken zones betreffen in de zomer 2017: Parijs, Lyon, Grenoble, Rijsel, dan vanaf september 2017 Straatsburg. Het vignetje is NIET VERPLICHT op de ring (périphérique) van Parijs. In de vallei van de Arve (Mont-Blanctunnel) is het vignetje enkel verplicht voor vrachtwagens.
Eigenaars van auto’s geïmmatriculeerd in België, kunnen hun vignet aankopen via de site
Veiligheid / info wegen
Verplichting om een alcoholtest aan boord van gemotoriseerde voertuigen te hebben
Sinds 1 juli 2012 is elke bestuurder van een gemotoriseerd voertuig (ter land), op uitzondering van bromfietsen, verplicht een chemische of elektronische alcoholtest aan boord van zijn voertuig te hebben (decreet n°2012-284 van 28 februari 2012).
Het is aangeraden om twee alcoholtesten aan boord te hebben: één om zichzelf desgevallend te controleren en één ongebruikt exemplaar om in geval van controle aan de ordediensten te tonen.
Het bezitten van een alcoholtest blijft verplicht vanaf 01 maart 2013, maar het niet-bezit hiervan zal niet meer bestraft worden (Décret n° 2013-180 du 28 février 2013 modifiant l'article R. 233-1 du code de la route).
Het wegennet van Frankrijk is een van de dichtste ter wereld. De staat van het wegennet is, over het algemeen, goed. In en rond de grote steden zoals Parijs, Marseille, Lyon, vormen vooral de verkeersopstoppingen een groot probleem, in het bijzonder op autosnelwegen tijdens de vakantieperiodes.
Website van de autosnelweguitbaters
De wegen zijn enkel verlicht in de bebouwde kom en op grote aanknopingspunten op de autosnelwegen. Een groot deel van deze wegen (blauwe verkeersborden) zijn tolwegen, indien de reiziger dit wil vermijden dient hij de nationale snelwegen (groene verkeersborden) te gebruiken.
Telefoonnummers in geval van nood:
Algemeen noodnummer: 112
Politie: 17
Ambulancedienst (SAMU): 15
Brandweer: 18
Snelheidslimieten:
binnen de bebouwde kom 50 km/u
buiten de bebouwde kom, op tweebaanswegen 80 km/u
autosnelwegen 130 km/u (bij regen 110km/u)
nationale snelwegen (tolvrije tweebaanswegen met middenafscheiding) 110 km/u (bij regen 90 km/u)
Over heel Frankrijk is het wegennet uitgerust met onbemande camera's om snelheidcontroles uit te voeren en de verkeersdrukte te meten.
Door de toename van het aantal flitspalen op Frans grondgebied, zijn snelheidscontroles steeds frequenter. Belgische weggebruikers die een snelheidsovertreding begaan worden geverbaliseerd en de boetes worden rechtstreeks naar het thuisadres in België verzonden. Er is dus geen straffeloosheid meer voor Belgische bestuurders die overtredingen begaan in Frankrijk.
Website voor Online betaling van boetes
Veiligheid / info luchtvaart
De belangrijkste lokale luchtvaartmaatschappij is Air France. Frankrijk is eveneens toegankelijk via de meeste internationale luchtvaartmaatschappijen. Verschillende maatschappijen bieden vluchten aan tussen de Franse regionale luchthavens en luchthavens in België.
De Franse luchthavens zijn goed georganiseerd en eveneens goed aangesloten op het wegen- en spoornet.
Website van de Franse luchthavens
Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer
Na de verijdelde aanslag op de Amsterdam-Parijs Thalys-trein van 21 augustus 2015, besloten de Europese ministers de controle van passagiers en bagage op internationale transporten te versterken en het systeem van treintickets op naam te veralgemenen. Het wordt treinpassagiers aangeraden zich te schikken naar de instructies van de spoorwegmaatschappijen en van het veiligheidspersoneel en uiteraard geen gevaarlijke voorwerpen mee te nemen in de bagage.
Het trein-, metro- en busverkeer in Frankrijk is doorgaans uitstekend, zeker in de grootsteden en in de door vele toeristen bezochte plaatsen. Informatie over het openbaar vervoer in en rond Parijs (Ile de France) deze zijn te raadplegen op deze website
Frankrijk heeft ook goede nationale TGV-verbindingen, de grote steden zijn in een minimum van tijd bereikbaar.
Klik hier voor meer informatie over het Franse spoornet.