Reizen naar Frankrijk: Reisadvies

Reist u naar Frankrijk? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Frankrijk

Informatie over vervoer in Frankrijk.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Over de weg

Het Europese rijbewijs wordt in Frankrijk aanvaard.

Het wegennet in Frankrijk is van goede kwaliteit, en is een van de dichtste netten ter wereld. Op de meeste snelwegen (blauwe borden) wordt er tol geheven. Nationale wegen (groene borden) en departementale wegen zijn gratis. Files komen vaak voor, vooral in en rond grote steden, of tijdens vakantieperiodes. Wegen worden verlicht in de bebouwde kom en op de grote op- en afritten van snelwegen. Zie de website van de snelwegen van Frankrijk  (in het Frans) en luister aandachtig naar radiozenders met verkeersinformatie (107.7 FM).

De Franse wegcode geldt voor buitenlandse  chauffeurs in Frankrijk. Zie de website van de Franse autoriteiten gewijd aan verkeersveiligheid (in het Frans) en dit overzicht van verkeersregels in Frankrijk.

De snelheidscontroles zijn frequent. Er is geen straffeloosheid meer voor overtredingen die in Frankrijk door Belgische chauffeurs worden begaan; Belgische overtreders krijgen een boete, die rechtstreeks naar hun woonplaats in België wordt doorgestuurd. Een specifieke site (in het Frans) is in het leven geroepen voor het online betalen van verkeersboetes.

De Crit'Air-sticker is verplicht om binnen lage-emissie mobiliteitszones (“ZFE-m”) te rijden, vooral in de grootste steden van Frankrijk. Eigenaars van in België geregistreerde auto's kunnen online een sticker aankopen.

Sinds 1 juli 2012 zijn alle bestuurders van motorvoertuigen, met uitzondering van bromfietsers, verplicht een chemische (éthylotest) of elektronische blaastest bij zich te hebben.

 

Met de trein, bus en metro

Het trein-, bus- en metroverkeer in Frankrijk is over het algemeen van goede kwaliteit, vooral in de grote steden en toeristische gebieden. De grootste steden worden bediend door een nationaal TGV-netwerk, o.a. met Inoui- en Ouigo-operatoren.

Passagiers dienen de instructies van de transportbedrijven en het beveiligingspersoneel op te volgen en mogen geen gevaarlijke voorwerpen in hun bagage meenemen. Huisdieren zijn onder bepaalde voorwaarden toegestaan in het openbaar vervoer.

Nuttige links (in het Frans):

 

Met het vliegtuig

Verschillende internationale luchtvaartmaatschappijen voeren vluchten uit naar Frankrijk. Verschillende luchtvaartmaatschappijen verbinden regionale luchthavens met Belgische luchthavens. Franse luchthavens zijn goed georganiseerd en verbonden met het weg- en spoorwegsysteem. Air France is de nationale luchtvaartmaatschappij.

Raadpleeg de website van de luchthavens van Frankrijk (in het Frans).