Reizen naar Gabon: Reisadvies

Reist u naar Gabon? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Gabon

Informatie over gezondheid en hygiëne in Gabon.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

 • Was regelmatig uw handen
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak. Hebt u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Blijf thuis als u ziek bent
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
 • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
 • Blijf thuis als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

 

Marburgkoorts: uitbraak in Equatoriaal-Guinea

In februari 2023 werd in het naburige Equatoriaal-Guinea een uitbraak van het Marburgvirus vastgesteld. De epidemie is door de Wereldgezondheidsorganisatie voorbij verklaard, omdat er geen nieuwe gevallen zijn gemeld in de 42 dagen sinds de laatste patiënt uit behandeling werd ontslagen. Vlakbij de grens met Equatoriaal-Guinea moet u echter waakzaam zijn voor dit virus, waarvan de symptomen onder andere ernstige hoofdpijn, een gevoel van diepe malaise en hoge koorts zijn. Reizigers uit Kameroen of Equatoriaal-Guinea moeten monsters nemen.

Ga voor meer informatie over de laatste ontwikkelingen in Equatoriaal-Guinea naar de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).


Kost/infrastructuur medische zorgen

Het peil van de zorgen in plaatselijke ziekenhuizen in Gabon is beneden de Europese maatstaven, met uitzondering van het legerhospitaal in Libreville en in een paar private klinieken. Het is in het algemeen beter een medische interventie of een hospitalisatie te vermijden, vandaar het nut van een repatriëringsverzekering om gezondheidsredenen als onderdeel van een verzekering voor medische bijstand in Gabon. Ziekenhuizen die voor noodgevallen toch in aanmerking komen: Fondation Jeanne Ebori, Hôpital général, Polyclinique El-Rapha, Polyclinique Chambrier, Polyclinique Biyoghe.

Neem uw eigen, goed bevoorrade noodapotheek mee, evenals een voldoende voorraad medicatie voor het verblijf. Waakzaamheid is geboden voor kraampjes van handelaars in medicatie, die een hoog risico inhouden op namaak of slechte bewaring.


Veiligheid drinkwater en voedsel

Kwaliteitscontroles bevestigen dat het kraantjeswater geschikt is voor consumptie, doch is het raadzaam een filter te gebruiken. Het verdient aanbeveling de houdbaarheidsdatum van gekochte producten te controleren. Ambachtelijke of rauwe producten moet u vermijden. Groenten en fruit dienen te worden gewassen en geschild voor consumptie. Vermijd ook slecht gegaarde vis of vlees, rauwe melk, geperst fruitsap, ijsblokjes of roomijs en eetwaren verkocht in kraampjes op straat.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.


Bijzondere gezondheidsrisico's

 • Malaria 
 • Chikungunya
 • Reizigersdiarree
 • AIDS,
 • Hepatitis B en C
 • Bilharziose
 • Ebola
 • Zika
 • Marburgvirus

Voor meer informatie over deze gezondheidsrisico's, zie de website van Wanda.