Reizen naar Gambia: Reisadvies

Reist u naar Gambia? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Gambia

Informatie over gezondheid en hygiëne in Gambia.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Kosten/infrastructuur medische verzorging

De lokale medische infrastructuur is erg beperkt, al is die de afgelopen jaren verbeterd door de bouw van privé hospitalen. De kosten van een medische repatriëring liggen hoog.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

Nuttige telefoonnummers:

 • Spoeddienst Royal Victoria Hospital: (+220) 422 61.52.
 • Medical Research Council : (+220) 449.54.42.


Veiligheid water en voedsel

Wegens regelmatig terugkerende cholera-epidemieën wordt de nadruk erop gelegd om de elementaire regels op het gebied van hygiëne strikt na te leven. Het is af te raden kraantjeswater te drinken en om langs de kant van de weg eten aan de kraampjes te kopen.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina


Bijzondere gezondheidsrisico's

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

 • Was regelmatig uw handen.
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
 • Heeft u geen zakdoek bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Blijf thuis/in het hotel als u ziek bent.
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen).
 • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen.
 • Blijf thuis/in het hotel als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).


Malaria

Malaria is in Gambia endemisch, hoog risico. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Dengue-koorts

Dengue-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die vooral overdag en aan het begin van de avondactief zijn. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen in Gambia. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin. Omdat Dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietennet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Gele koorts

De vaccinatie is strikt aanbevolen tot noodzakelijk aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Indien men vertrekt vanuit een ander land waar gele koorts kan voorkomen (Afrika, Zuid-Amerika) is vaccinatie ook officieel verplicht.

Aids, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in Gambia zeer verspreid. Bescherm u voldoende.

Bilharziose

Wandel nooit blootsvoets in stilstaande wateren.

Cholera

De voornaamste oorzaak van het ontstaan van cholera zijn slechte hygiënische omstandigheden. Besmetting treedt op bij intermenselijk contact. Indien de nodige voorzorgsmaatregelen gerespecteerd worden, is het risico tot besmetting zeer beperkt.

Vermijd om in stilstaand water te baden en drink geen kraantjeswater. Consumeer geen eten - voornamelijk vis en zeevruchten - en dranken die op straat verkocht worden. Kook alle voedingswaren en eet ze terwijl ze nog warm zijn. Was uw handen zorgvuldig met zeep. Het anticholera vaccin beschermt onvolledig en slechts tijdelijk. Het vormt dus geen effectieve bescherming tegen cholera.

 

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om informatie in te winnen voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.