Reizen naar Gambia: Reisadvies

Reist u naar Gambia? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Gambia

Informatie over de lokale wetgeving in Gambia.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland. Gambia kent de doodstraf voor een aantal misdaden waaronder moord en verraad (een moratorium hierop werd uitgevaardigd in afwachting van een grondwetsherziening).

Drugs

De Gambiaanse autoriteiten voeren een 'zero tolerance' drugsbeleid. Alle misdrijven en delicten die in verband staan met drugs kunnen leiden tot boetes en zware gevangenisstraffen. Reizigers worden gewaarschuwd geen brieven of pakjes aan te nemen waarvan de inhoud niet gekend is.

Seksualiteit

Prostitutie is is sterk aanwezig in Gambia. Maatregelen werden genomen om de misbruiken van sekstoerisme in te perken. Zo werd een speciale eenheid gecreëerd in de strijd tegen pedofilie, opgedragen om onverbiddelijk op te treden tegen toeristen die kinderen willen misbruiken.

Homoseksuele activiteit  is verboden en strafbaar in Gambia. Hoge vertegenwoordigers van de Gambiaanse Staat hebben homoseksualiteit publiekelijk veroordeeld. Bovendien worden regelmatig homoseksuelen, waaronder ook Westerlingen, gearresteerd en gevangen genomen of afgeperst.

Fotografie

Het is verboden militaire of officiële terreinen en gebouwen te fotograferen.

Vrouwelijke Genitale Verminking

Deze reisbestemming kent een uiterst hoge (>50%) prevalentie op vlak van vrouwelijke genitale verminking (VGV). VGV is een praktijk die (zware) fysieke en psychologische complicaties veroorzaakt bij meisjes en vrouwen.

Bovendien is VGV verboden in België en kan elke persoon die een genitale verminking op een minderjarige uitvoert, vergemakkelijkt of bevordert – ook wanneer de verminking buiten de landsgrenzen uitgevoerd werd – vervolgd worden wanneer hij/zij zich op het Belgisch grondgebied bevindt.

Varia

De tijdelijke invoer van jachtwapens is toegestaan op voorwaarde dat ze het land binnenkomen en buitengaan via de internationale luchthaven van Banjul. Tevens wensen we uw aandacht te vestigen op het feit dat Gambia een aanzienlijke productie en verkoop van namaakgoederen (merkkledij, handtassen, e.d.) kent. In de meeste EU-landen is ook het kopen van deze producten strafbaar. Reizigers die thuiskomen na een verblijf buiten de Europese Unie kunnen gecontroleerd worden. Wanneer namaakproducten worden aangetroffen, wordt er beslag opgelegd en krijgt de reiziger een fikse boete gaande van 50 tot 20.000 euro.