Reizen naar Gambia: Reisadvies

Reist u naar Gambia? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Gambia

Praktische info over reizen in Gambia.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

Een heffing van 20 USD wordt geïnd op de luchthaven van Banjul bij aankomst en vertrek (cash te betalen in euro, dollar of dalasi).


Rijbewijs

Elk buitenlands rijbewijs is een geldig rijbewijs in Gambia gedurende de eerste drie maanden na aankomst. Na deze periode dienen buitenlandse bestuurders een Gambiaans of een internationaal rijbewijs aan te vragen.


Betaalmiddelen

De munteenheid is de Dalasi. Gelieve uw bank of wisselkantoor te consulteren om de laatste wisselkoers te kennen. Bij aankomst dient u een formulier in te vullen om uw vreemde deviezen aan te geven. Verscheidene regionale deviezen worden mogelijkerwijs niet aanvaard noch gewisseld.

Geld kan gewisseld worden bij officiële wisselkantoren en banken. Die wisselkantoren moeten een zogenaamde forex licentie hebben, die zichtbaar moet uithangen. Ook geld wisselen aan hotel recepties is toegestaan.

Gambia heeft bancontactautomaten maar daar kan men enkel met een VISA kredietkaart geld opnemen. Er zijn echter hoge kosten aan verbonden. Over het algemeen aanvaarden banken en wisselkantoren geen kredietkaarten om contant geld mee op te nemen. Er worden percentages tussen de 5 en 10% geheven op betalingen met een kredietkaart.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).


Reisverzekering

Een verzekering "medische zorgen en repatriëring" wordt sterk aangeraden, aangezien de plaatselijke medische infrastructuur erg gelimiteerd is en de kosten voor een medische repatriëring erg hoog oplopen. Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

Voor reizigers met hun eigen wagen is een autoverzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) verplicht.


GSM / Communicatiefaciliteiten

Er zijn vier netwerkverdelers voor mobiele telefonie: Gamtel, Africell, Q-CELL en Comium.  De meeste hotels hebben internettoegang en de meest prestigieuze hebben ook wifi. Er zijn ook cybercafés en de chicste restaurants bieden hun klanten ook gratis wifi-toegang.


Huisdieren

Een hond of kat kan binnen komen met een geldige vaccinatie tegen rabies. Voor de terugkeer van het huisdier naar België moet het dier echter wel beschikken over een elektronische chip, een Antibody Rabies Certificaat en een EU-gezondheidscertificaat.


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België en de EU. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatriden kunnen consulaire bijstand krijgen, behalve wanneer de toestemming van de plaatselijke autoriteiten vereist is (zie art. 79 van het Consulaire Wetboek).

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, wordt u aangeraden uw reis te registreren via Travellers Online

Let op: de regering van Gambia blokkeert de toegang tot alle buitenlanders in hechtenis. Bijgevolg is het momenteel onmogelijk consulaire bijstand te verlenen aan Belgen die zouden vastgehouden worden door de Gambiaanse autoriteiten.