Reizen naar Georgië: Reisadvies

Reist u naar Georgië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Georgië

Informatie over gezondheid en hygiëne in Georgië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Gezondheid en hygiëne

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 

Geneesmiddelen

Georgië hanteert een zeer strikte reglementering inzake invoer van medicijnen. Sommige medicijnen die in België zonder voorschrift verkocht worden en bepaalde substanties bevatten (voornamelijk pijnstillers) mogen enkel onder strikte voorwaarden ingevoerd worden in Georgië. De wet op verdovende middelen, psychotrope stoffen en precursoren in Georgië voorziet in een lijst van gereguleerde stoffen. De regelgeving geldt in het bijzonder voor geneesmiddelen die opiaten (waaronder codeïne) en/of benzodiazepine bevatten Het gaat hier onder meer om populaire geneesmiddelen zoals Dafalgan (codeïne) en Tramadol. De invoer van dit soort medicijnen voor eigen gebruik wordt enkel toegestaan onder zeer strikte voorwaarden waarbij een volledig dossier aan de douane moet worden overgemaakt.

Het wordt aangeraden om alle geneesmiddelen – ook diegene die  geen gereguleerde stoffen bevatten – spontaan aan te geven aan de douane samen met het voorschrift, alsook een vertaling van het voorschrift naar het Engels toe, gedaan door een beëdigd vertaler.

Gezien de complexiteit van deze wetgeving,  is het sterk aanbevolen om in geval van twijfel contact op te nemen met de consulaire sectie van de Georgische ambassade in België voor het vertrek:

Ambassade van Georgië te Brussel, België
Telefoon: (+32) 2 732 85 50 of 280 66 86
Fax: (+32) 2 732 85 47 
E-mail: belgium.consulate@mfa.gov.ge
Website: www.belgium.mfa.gov.ge

 

Veiligheid water en voedsel

Drink bij voorkeur gebotteld of gefilterd water. Leidingwater drinken wordt afgeraden. 

 

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

 

Malaria

Er is een zeer beperkt malariarisico in enkele dorpen in het oosten van het land, grenzend aan Azerbeidzjan tussen juni en oktober. Sinds 2010 zijn er geen gevallen door lokale overdracht meer gesignaleerd. Antimugmaatregelen, zoals gebruik van repellents bij buitengaan tussen zonsondergang en zonsopgang, slapen onder een muskietennet, volstaan. In geval van koorts is het ten zeerste aanbevolen een arts te raadplegen.

 

Hondsdolheid

Sommige zwerfhonden hebben hondsdolheid in Georgië (ook in Tbilisi). Het is dan ook aanbevolen zich te laten vaccineren tegen hondsdolheid en afstand te houden van dieren.

 

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree, zoals handen wassen en gebotteld of gefilterd water drinken, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar.

Het is aanbevolen de tekst over reizigersdiarree te raadplegen in de basisbrochure ‘Gezond op reis van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Ook sluit men best een verzekering af die een sanitaire repatriëring en de medische kosten dekt.

In geval van gezondheidsproblemen beveelt de Franse ambassade volgende artsen aan: Dr. Chalva Tchovelidze (mob: + 995 592 46 00 25); Dr. Giorgi Gvilia, huisarts (mob. +995 599 91 45 67); Dr. Eka Mikabéridzé, huisarts (Médiclub) (mob. +995 599 26 19 91); Dr. Roussoudane Akvlediani, neuroloog (mob. +995 592 50 28 03); Dr. Lela Zangourachvili, pediater (mob. +995 599 58 70 88).