Reizen naar Georgië: Reisadvies

Reist u naar Georgië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Georgië

Informatie over de lokale wetgeving in Georgië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.


Gebruiken en gewoontes

Het orthodoxe geloof speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de meerderheid van de Georgiërs, vooral in rurale gebieden. De reiziger kan vrij de kerken betreden, eveneens tijdens de misvieringen, op voorwaarde dat hij zich discreet opstelt. Vrouwen worden aangeraden een hoofddoek te dragen bij bezoeken aan de kerken.


Drugs

Handel in, gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en harddrugs) zijn verboden en kunnen aanleiding geven tot hoge straffen. Drugshandel kan met 5 tot 25 jaar gevangenis worden bestraft. Georgië vormt een belangrijk doorgangsland voor drugs (o.a. heroïne) vanuit Afghanistan en Centraal-Azië – meer bepaald via Tsjetsjenië richting Turkije en vervolgens Europa. Daarom is het aangeraden zeer waakzaam te zijn.

 

Seksualiteit

Tbilisi is een kosmopolitische stad waar men veelal een open mentaliteit heeft. In de landelijke gebieden is men eerder conservatief. Homoseksualiteit is niet langer strafbaar, maar wordt nog steeds moeilijk aanvaard. Het is derhalve aangewezen voor reizigers om een zekere discretie aan de dag te leggen in hun gedragingen en uitingen van affectie. Wees extra voorzichtig op Pride-evenementen.

 

Fotografie

In het algemeen stelt het nemen van foto's weinig problemen. Men dient echter te vermijden militaire installaties en bepaalde regeringsgebouwen, zoals het Presidentieel Paleis in Tbilisi, te fotograferen. Respect en discretie zijn vereist bij het nemen van foto’s in de kerken.

Kleine drones (minder dan 250g) mogen zonder registratie gebruikt worden in Georgië. Het is niet toegelaten om drones te gebruiken in drukke gebieden, in de buurt van verkeer, boven gebouwen of in de buurt van hoogspanningskabels. Privacyregels moeten gerespecteerd worden. Op sommige plaatsen is het gebruik van drones expliciet verboden. Gebruikers van drones moeten zich informeren over de lokale wetgeving.


Souvenirs

De export van antieke geschriften, schilderijen of iconen, tapijten, en dergelijke die kunnen worden geclassificeerd als nationaal patrimonium, kan leiden tot ernstige problemen aan de grens, indien dit niet gebeurt in overeenstemming met de wetgeving ter zake. Het wordt dan ook aangeraden aan de verkoper een document te vragen met goedkeuring van het Ministerie van Cultuur (4 Sanapiro St, Tbilisi, tel. +995 322 99 63 77).