Reizen naar Georgië: Reisadvies

Reist u naar Georgië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Georgië

Praktische info over reizen in Georgië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Een geldige Belgische identiteitskaart volstaat om naar Georgië te reizen. Reizen met een Belgisch paspoort is ook mogelijk.

Bij binnenkomst in Georgië moet de reiziger in staat zijn de volgende documenten voor te leggen:

  • Bewijs van het doel van het verblijf;
  • Bewijs van accommodatie (bijvoorbeeld een hotelreservering);
  • De financiële middelen om de duur van het verblijf te dekken;
  • De reisverzekering;
  • In geval van transit: garanties voor toegang tot het grondgebied van de eindbestemming.

Opmerking: Georgië erkent de dubbele nationaliteit slechts in uitzonderlijke gevallen. Bezoekers die pogen het land binnen te komen en te verlaten met twee verschillende paspoorten (Georgisch/Belgisch) kunnen problemen ondervinden.

 

Visum

Belgen zijn vrijgesteld van een visum voor een verblijf in Georgië tot maximaal 1 jaar. Voor verblijven langer dan een jaar moet men een visum van lange termijn bekomen, alsook een verblijfsvergunning. Het langetermijnvisum kan vooraf verkregen worden bij de Georgische consulaten in het buitenland of tijdens het verblijf in Georgië bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Tbilisi. De verblijfsvergunning kan vervolgens worden aangevraagd bij een Public Service Hall.

 

Rijbewijs

In principe volstaat een Belgisch rijbewijs om tijdens een kort verblijf een wagen te besturen in Georgië. Een internationaal rijbewijs is evenwel sterk aanbevolen.

 

Betaalmiddelen

Hoewel prijzen soms worden aangeduid in dollar of euro, moet in de lokale munteenheid (de Georgische lari) worden betaald. Betalingen met kredietkaarten geraken steeds meer ingeburgerd, maar het blijft nuttig om ook cash op zak te hebben, zeker in meer afgelegen regio’s. Bankautomaten zijn aanwezig in steden en grote dorpen.

 

Reisverzekering

Een volledige reisverzekering, met inbegrip van gezondheidszorgen en repatriëring, is aangewezen. Reizigers kunnen in principe gevraagd worden bij de binnenkomst in het land om hiervan het bewijs te leveren.

Aan reizigers die van plan zijn bergsportactiviteiten te ondernemen is het ten zeerste aangeraden een specifieke verzekering voor klim- en bergsport af te sluiten die de kosten voor noodhulp en medische assistentie dekt. Deze kosten zijn immers ten laste van de bezoeker in Georgië.

Bestuurders van een gemotoriseerd voertuig moeten een verplichte verzekering voor Georgië aanschaffen bij aankomst aan de Georgische grens of online.

 

Gsm - Communicatiefaciliteiten

Belgische gsm’s zijn bruikbaar in Georgië, mits de roaming-functionaliteit in het abonnement van de gebruiker geactiveerd is. Het is mogelijk om relatief goedkoop een lokale simkaart of zelfs e-sim aan te kopen voor het gebruik van mobiele data. Hou ermee rekening dat er niet overal bereik is.

 

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene en ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen Belgen die zich op het Georgisch grondgebied bevinden hulp vragen aan dhr. John Braeckeveldt, ereconsul van België in Tbilisi, of aan de Ambassade van België in Bakoe (Azerbeidzjan), bevoegd voor Georgië:

Contactgegevens:

Adres: Mirian Mephe street 78 - 0131 Tbilisi (enkel op afspraak).

  • Ambassade van België in Bakoe (Azerbeidzjan): baku@diplobel.fed.be,
    +994 12 437 37 70 (gedurende de openingsuren) of +994 50 291 88 22 (noodnummer buiten de kantooruren, 24/24 en 7/7)

Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Belgisch-Georgische bipatriden dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in Georgië bevinden.

Humanitaire hulp zal in de mate van het mogelijke geboden worden in noodgevallen, conform de internationale conventies ter zake.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ten zeerste aan uw reis te registreren via Travellers Online.

 

Noodnummers

Algemeen noodnummer in Georgië             112

Docstop (verlies of diefstal ID/paspoort) 00800 2123 (vanuit België)
+32 2 488 2123 (vanuit Georgië)