Reizen naar Georgië: Reisadvies

Reist u naar Georgië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Georgië

Praktische info over reizen in Georgië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Een geldige Belgische identiteitskaart volstaat om naar Georgië te reizen.

Bij binnenkomst in Georgië controleren de bevoegde autoriteiten evenwel:

  • het doel van het verblijf
  • de hotelreservatie of de uitnodiging door een natuurlijk of rechtspersoon (residerend in Georgië)
  • de reservatie van een terugvlucht
  • de financiële middelen om de duur van het verblijf te dekken
  • de reisverzekering
  • in geval van transit : garanties voor toegang tot het grondgebied van de eindbestemming

Opmerking: Georgië erkent de dubbele nationaliteit slechts in uitzonderlijke gevallen. Bezoekers die pogen het land binnen te komen en te verlaten met 2 verschillende paspoorten (Georgisch/Belgisch) kunnen problemen ondervinden.

 
Visa

Belgen zijn vrijgesteld van een visum voor een verblijf in Georgië tot maximaal 1 jaar. Voor verblijven langer dan een jaar moet men een visum van lange termijn bekomen alsook een verblijfsvergunning. Het langetermijnvisum kan vooraf worden verkregen bij de Georgische consulaten in het buitenland of tijdens het verblijf in Georgië bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Tbilisi. De verblijfsvergunning kan vervolgens worden aangevraagd bij de publieke diensten van het Ministerie van Justitie.

 
Rijbewijs

In principe volstaat een Belgisch rijbewijs om tijdens een kort verblijf een wagen te besturen in Georgië. Een internationaal rijbewijs is evenwel sterk aanbevolen.

 
Betaalmiddelen

Hoewel prijzen vaak worden aangeduid in dollars of euro’s moet  in de lokale munteenheid (de Georgische lari) worden betaald. Kredietkaarten worden vaak gebruikt in Tbilisi maar minder in de regio’s. Bankautomaten zijn aanwezig in steden en grote dorpen.

 
Reisverzekering

Een volledige reisverzekering, met inbegrip van gezondheidszorgen en repatriatie, is aangewezen.

Aan reizigers die van plan zijn bergsportactiviteiten te ondernemen is het ten zeerste aangeraden een specifieke verzekering voor klim- en bergsport af te sluiten die de kosten voor noodhulp en medische assistentie dekken. Deze kosten zijn immers ten laste van de bezoeker in Georgië.

Bestuurders van een gemotoriseerd voertuig moeten een verplichte verzekering voor Georgië aanschaffen bij aankomst aan de Georgische grens of online

 
Gsm - Communicatiefaciliteiten

Belgische gsm-toestellen zijn bruikbaar in Georgië mits de nodige roaming in het abonnement van de gebruiker voorzien is.

 
Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene en ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen Belgen die zich op Georgisch grondgebied bevinden hulp vragen aan dhr. John Braeckeveldt, ereconsul van België in Tbilisi, of aan de Ambassade van België in Bakoe (Azerbeidzjan), bevoegd voor Georgië:

Contactgegevens:

  • Dhr. John Braeckeveldt, ereconsul van België in Tbilisi: belconsul.tbilisi@gmail.com, +995 599 30 32 53 - Adres: Mirian Mephe street 78- 0131 Tbilisi (enkel op afspraak).
  • Ambassade van België in Bakoe (Azerbeidzjan): Embassy.baku@diplobel.fed.be, +994 12 437 37 70 (gedurende de openingsuren) of +994 50 291 88 22 (noodnummer buiten de kantooruren, 24/24 en 7/7)

Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Belgisch-Georgische bipatriden dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in Georgië bevinden. 

Humanitaire hulp zal in de mate van het mogelijke geboden worden in noodgevallen, conform de internationale conventies ter zake.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ten zeerste  aan uw reis te registreren via Travelers Online