Reizen naar Georgië: Reisadvies

Reist u naar Georgië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Georgië

Informatie over vervoer in Georgië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Info wegverkeer

Er wordt rechts gereden in Georgië. De snelheid is beperkt tot 60 km/uur in de agglomeraties en 80km/uur indien er niet expliciet een snelheidsbeperking wordt opgelegd. Op de autosnelweg E60 is de snelheid beperkt tot 110 km/uur. Kinderzitjes zijn verplicht tot de leeftijd van 7 jaar. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten op de achterbank zitten in de wagen.

Bestuurders van gemotoriseerde voertuigen moeten bij aankomst aan de Georgische grens een verplichte verzekering voor hun verblijf in Georgië aankopen. Deze verzekering kan ook online afgesloten worden op deze website. Tevens dient men volgende documenten voor te leggen:

  • Belgisch rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht voor een kort verblijf, maar wel aanbevolen.
  • Het inschrijvingsbewijs van het voertuig.
  • Desgevallend, een bewijs dat u eigenaar bent van het voertuig.

De belangrijkste verkeersassen en de secundaire wegen werden gerenoveerd en zijn in vrij goede staat. In bergachtige gebieden kunnen zware regenval, overstromingen of sneeuwval het reizen via de weg bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken. Bergachtige streken worden dan ook best bezocht met een terreinwagen (4x4).

Georgische chauffeurs hebben een roekeloze rijstijl, voetgangers dienen daarom extra waakzaam te zijn. Buiten de steden en dorpskernen dient de bestuurder extra voorzichtig te zijn en uit te kijken voor onder meer dieren die onverwacht de weg kunnen oversteken. Vele weiden zijn immers niet omheind. Het wordt dan ook afgeraden om ’s nachts buiten de agglomeraties te rijden.

Bij een verkeersongeval dient de politie de vaststellingen te doen (bel 112). In geval van een inbreuk kan de boete tot 250 GEL bedragen. Er geldt een nultolerantie wat alcoholgebruik betreft.

Taxi’s hebben meestal geen meter. Om onaangename verrassingen te vermijden, is het aangewezen om vooraf een prijs te onderhandelen. Het is eveneens mogelijk om online een taxi te bestellen, onder andere via apps zoals Bolt. In dat geval is de prijs vooraf vastgesteld.

 

Info luchtvaart

Georgië heeft drie moderne en functionele internationale luchthavens: Tbilisi, Batumi en Kutaisi. Kutaisi is vooral bekend voor ‘lowcost’ vluchten. Sinds mei 2023 worden er rechtstreekse vluchten tussen Charleroi en Kutaisi georganiseerd.

Er zijn verschillende kleine luchthavens voor binnenlandse vluchten, waarvan Mestia de belangrijkste is.


Info scheepvaart

Er zijn momenteel twee actieve ferryverbindingen:

Men kan zich best ter plaatse informeren over de reputatie van de rederij.

Ferryverbindingen met Oekraïne zijn opgeschort tot nader order.


Info treinverkeer en busverkeer

In het algemeen is het spoornetwerk beperkt en traag. Het wordt afgeraden om ’s nachts alleen in economyclass te reizen. De dagtrein van Tbilisi naar Batumi daarentegen is comfortabel en laat toe door Georgië te reizen in veilige omstandigheden.

Een relatief moderne nachttrein verbindt Tbilisi met Bakoe, maar is momenteel niet operationeel ten gevolge van de sluiting van de Azerbeidzjaanse landgrenzen.

Hoewel het busnetwerk goed uitgebouwd en goedkoop is, zijn de meeste voertuigen verouderd. Het netwerk wordt momenteel wel gemoderniseerd.