Reizen naar Ghana: Reisadvies

Reist u naar Ghana? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Ghana

Informatie over de algemene veiligheid in Ghana.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Gezien het activisme van terroristische groeperingen die actief zijn in de Sahel-zone, moeten Belgen die in Ghana wonen of het land bezoeken waakzaam zijn, vooral in het noorden. Het wordt ten zeerste afgeraden om naar het grensgebied met Burkina Faso en de grensgebieden met Ivoorkust en Togo, die zich in de buurt van de grens met Burkina Faso bevinden, te gaan.

De veiligheidsomstandigheden zijn in het algemeen goed in het grootste deel van het land. De meeste bezoeken aan Ghana verlopen probleemloos. Criminele activiteit vinden echter plaats en kunnen variëren van kleine criminaliteit tot opportunistische criminaliteit. In Greater Accra (Accra en omgeving) wordt aanbevolen om 's nachts niet te wandelen of taxi’s te nemen, vooral in volkswijken zoals Nima of Jamestown. Verschillende roofdiefstallen werden gemeld op de stranden, o.m. in Kokrobite, 25 km ten westen van Accra.

Het wordt aangeraden om zich afzijdig te houden van elke manifestatie of samenscholing. 

Geregeld zijn er politieke of etnische spanningen, vooral in het noordoosten. Voor elke verplaatsing naar een bepaalde regio, is het dus aan te raden om zich op de hoogte te stellen van de veiligheidssituatie en de eventuele richtlijnen van de lokale autoriteiten. In bepaalde steden kunnen die richtlijnen een dwingend uitgangsverbod omvatten.

Sinds begin 2019 hebben er in de grote steden van het land verschillende ontvoeringen met losgeld plaatsgevonden. Verhoogde waakzaamheid wordt aanbevolen tijdens het reizen en in het dagelijks leven: in een bewaakte woning verblijven en niet 's nachts te voet rondlopen.

Zuidoost-Ghana bevindt zich in een seismische zone, maar heeft sinds 1939 geen grote aardbevingen meer meegemaakt.


Criminaliteit

In het algemeen ondervinden bezoekers aan Ghana weinig problemen. Toch wordt het afgeraden zich na zonsondergang buiten de steden te verplaatsen. Het is ook aangeraden om zich 's nachts niet te voet of per taxi te verplaatsen, zeker niet in de volksbuurten van de hoofdstad. In de handelsstraten, bij de luchthaven Kotoka en in de residentiële zones zijn er geregeld diefstallen waarbij soms op gewelddadige wijze een tas wordt afgenomen of weggerukt. Onlangs zijn er gewelddadigheden gesignaleerd op het strand van Kokrobite.

Diefstallen, tasjesroven, inbraken, overvallen, soms met geweld, worden vaak gemeld, ook in woonwijken of wijken bezocht door toeristen en expats. Het betreft vooral de grote steden (Accra, Tamale, Takoradi, Kumasi) of de stranden.

Aan slachtoffers van gewapende overvallen wordt aangeraden om geen weerwerk te bieden.

Tijdens verplaatsingen met de auto, vooral ’s nachts, is het aan te raden om na te kijken dat men niet door een ander voertuig gevolgd wordt.

Fraude met kredietkaarten komt geregeld voor. Het is dus beter om met cash te betalen.

Vaak worden landgenoten in de val gelokt via allerlei pogingen tot bedrog via internet.

Vervalsingen van officiële documenten komen vaak voor.