Reizen naar Ghana: Reisadvies

Reist u naar Ghana? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Ghana

Informatie over gezondheid en hygiëne in Ghana.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

 • Was regelmatig uw handen ;
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak;
 • Heeft u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog;
 • Blijf thuis als je ziek bent
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken;
 • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen;
 • Blijf thuis als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

Kosten/infrastructuur medische verzorging

De medische infrastructuur is betrekkelijk goed en de apotheken zijn goed bevoorraad. Het is echter aanbevolen een degelijke reisapotheek te voorzien na advies van een geneesheer. Het is absoluut af te raden geneesmiddelen op straat te kopen.

De namen van de belangrijkste goede ziekenhuizen in Accra:
Hospital Korle-Bu
St. Luke's Clinic, Accra Airport
Military HospitalTrust/SNNIT Hospital
Nyaho Clinic
Lister Hospital
Akai House Clinic

Aangezien het hier gaat om privéziekenhuizen, kan er bij de opname een (soms vrij hoge) betaling gevraagd worden.

Sanitaire risico's verbonden aan het drinkwater en aan de voeding

Het wordt aanbevolen om:

 • Bij voorkeur mineraalwater uit flessen te drinken of, in ieder geval, gekookt en gefilterd water;
 • Geen kraantjeswater te drinken;
 • Voorzichtig te zijn bij het consumeren van groenten, fruit en schelpdieren;
 • Vlees en vis goed te laten doorbakken;
 • Regelmatig de handen te wassen met water en zeep of een bacteriedodend middel.


Elementaire preventiemaatregelen

Het wordt aanbevolen om:

 • Niet te zwemmen in stilstaand water;
 • Niet rond te lopen op blote voeten;
 • Zich wantrouwend op te stellen tegenover dieren.

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

Bijzondere gezondheidsrisico's

Hondsdolheid

In Ghana komt hondsdolheid voor. Vermijd ieder contact met honden.

Cholera

In het noorden is er een risico op cholera. Inentingen hiertegen hebben maar een beperkte werking. Volg nauwgezet de hygiënevoorschriften op.

Malaria

Malaria is sterk verspreid in Ghana. Je kan malaria in het algemeen vermijden door eenvoudige maatregelen te nemen zoals te slapen onder een muggennet of de onbedekte delen van het lichaam met een muggenwerende zalf of spray te behandelen. Doe dit in het bijzonder wanneer de muggen het meest actief zijn namelijk in de vroege ochtend en bij valavond.

In functie van de voorziene duur van het verblijf en uw medische verleden, zal een arts op een doeltreffende manier inlichtingen geven over de antimalariamiddelen .

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree komt vaak voor in Ghana. Het risico op het krijgen van diarree kan verminderd worden door geregeld de handen te wassen, door drinkwater te ontsmetten en door voedsel goed te wassen voor het eten. In de behandeling van diarree is het voorkomen en behandelen van dehydratie primordiaal. Daartoe kunnen speciale zoutoplossingen gebruikt worden die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Het is aan te raden om de anti-diarreemiddelen in België aan te kopen want de producten die in de lokale apotheken verkocht worden zijn meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk.

Gele koorts

Inenting tegen gele koorts is verplicht (vanaf de leeftijd van 1 jaar) en moet minstens 10 dagen voor uw vertrek gebeuren. Het vaccin blijft levenslang geldig.

Aids, hepatitis B en C

Ghana is zwaar getroffen door het aidsvirus. Andere seksueel overdraagbare ziektes zoals herpes, syfilis en hepatitis B komen ook veel voor.