Reizen naar Ghana: Reisadvies

Reist u naar Ghana? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Ghana

Praktische info over reizen in Ghana.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Visa en verblijfsvergunningen

De reiziger moet in het bezit zijn van een geldig paspoort met een geldig Ghanees visum dat voor het vertrek bij de diensten van de ambassade van Ghana te Brussel kan worden bekomen (General Wahislaan 7-1030 Schaerbeek - tel +32 2 705 82 20). Er worden in principe geen Ghanese visa afgegeven aan de grensposten, met als enige uitzondering en mits een lastige procedure, op de internationale luchthaven van Accra.
In het geval dat de reiziger geen geldig visum bezit, riskeert hij/zij om teruggestuurd te worden.

Mensen die zich in Ghana vestigen (d.w.z. die er meer dan 90 dagen per jaar verblijven), moeten zich laten registreren bij de National Identification Authority en er een verblijfsvergunning aanvragen.

Betaalmiddelen

De lokale munt is de Cedi. De wisselkoers ervan (die zeer sterk op en neer gaat), kan bij uw bank worden bekomen.

Het meest gangbare is contante betaling. Amerikaanse Dollars worden in sommige banken aanvaard, evenals in grootwarenhuizen en hotels.

Kredietkaarten worden in de grote banken aanvaard, evenals in sommige grootwarenhuizen en hotels (enkel VISA en Mastercard).

In geval van verlies, diefstal of fraude van uw bankkaart of Belgische kredietkaart, contacteer onmiddellijk Card Stop (0032 78 170 170).

Reisverzekering

Een reisverzekering met voldoende risicodekking (rechtsbijstand, reisbijstand en repatriëring) is absoluut noodzakelijk gedurende de volledige duur van het verblijf in Ghana.

Consulaire bijstand

Zoals het consulair wetboek voorschrijft: "Behalve in noodgevallen, kan de consulaire bijstand enkel aan een Belg gegeven worden nadat hij bewezen heeft alle andere hulpmogelijkheden waarvan hij zou kunnen genieten door tussenkomst van derden uit te hebben geput. Onder derden wordt hier verstaan: werkgever, verzekeringen, ziekenfonds, tour operators, transportbedrijven en naasten.”

Om uw rechten inzake consulaire bijstand te kennen, nodigen wij u uit de volgende pagina te raadplegen: Belgische of Europese consulaire bijstand.

Houders van de dubbele Belgische en Ghanese nationaliteit kunnen ook beroep doen op Belgische consulaire bijstand in Ghana, tenzij de instemming van de lokale overheid vereist is.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij sterk aan om uw reis te registreren via Travellers Online.

De contactgegevens van de ambassade (gevestigd in Abidjan) zijn als volgt:

Tel: +225 27 22 48 33 60
Gsm: +225 05 05 05 67 30 (enkel in geval van hoogdringendheid en na de openingsuren van de ambassade)
E-mail: 
abidjan@diplobel.fed.be