Reizen naar Ghana: Reisadvies

Reist u naar Ghana? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Ghana

Praktische info over reizen in Ghana.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Visa en verblijfsvergunningen

De reiziger moet in het bezit zijn van een geldig paspoort met een geldig Ghanees visum dat voor het vertrek bij de diensten van de ambassade van Ghana te Brussel kan worden bekomen (General Wahislaan 7-1030 Schaerbeek- tel +32 2 705 82 20). Er worden in principe geen Ghanese visa afgegeven aan de grensposten, met als enige uitzondering en mits een lastige procedure, op de internationale luchthaven van Accra.
In geval de reiziger geen geldig visum bezit, riskeert hij/zij om terug gestuurd te worden.

Mensen die zich in Ghana vestigen (d.w.z. die er meer dan 90 dagen per jaar verblijven), moeten zich laten registreren bij de National Identification Authority en er een verblijfsvergunning aanvragen.


Betaalmiddelen

De lokale munt is de Cedi. De wisselkoers ervan die zeer sterk op en neer gaat, kan bij de banken worden bekomen.

Het meest gangbare is contante betaling. Amerikaanse Dollars worden in sommige banken aanvaard evenals in grootwarenhuizen en hotels.

Kredietkaarten worden in de grote banken aanvaard evenals in sommige grootwarenhuizen en hotels  (enkel VISA).

In geval van verlies, diefstal of fraude van uw bankkaart of Belgische kredietkaart, contacteer onmiddellijk Card Stop (0032 78 170 170).


Reisverzekering

Een reisverzekering met voldoende risicodekking (rechtsbijstand, reisbijstand en repatriëring) is absoluut noodzakelijk gedurende de volledige duur van het verblijf in Ghana.  

Verscheidene maatschappijen bieden een dergelijke specifieke dekking aan, soms zelfs de reisverzekering van de mutualiteiten.


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in Ghana, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassade van België te Abidjan of het ereconsulaat in Accra. Die consulaire bijstand wordt aan landgenoten als laatste redmiddel gegeven nadat ze tevergeefs de hulp hebben ingeroepen van de lokale politie, verzekeringsagenten of banken en hun vrienden.

Bipatride Belgo-Ghanees dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.

In Accra kan u in geval van nood terecht bij de ereconsul dhr. Dimitri Avraam : consubel@vodafone.com.gh of avraam@vodafone.com.gh (telefoon:  +233 030 2762281; +233 030 2762382 ; +233 030 2776561) of, indien nodig bij de Belgische ambassade in Abidjan (e-mail: abidjan@diplobel.fed.be, tel +225-22 483 360). Gsm van wacht in Accra (enkel in geval van hoogdringendheid en na de sluitingsuren van het consulaat): 00 233 248 130 433.