Reizen naar Griekenland: Reisadvies

Reist u naar Griekenland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Griekenland

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Griekenland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Coronavirus COVID-19

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus


De handhaving of versoepeling van beperkende maatregelen hangt af van de gezondheidsontwikkeling van het land; hieronder vindt u de maatregelen die momenteel in Griekenland worden toegepast, rekening houdend met het feit dat ze altijd aan verandering onderhevig zijn.


1. Aankomst in Griekenland

Een website bedoeld voor reizigers is beschikbaar in 6 talen. Deze website bevat alle nuttige informatie over het voorbereiden van uw reis en over uw verblijf: Destination Greece Health first 

A. Online PLF-formulier

Het is niet meer nodig om het online formulier (PLF) in te vullen. Het is niettemin nog steeds mogelijk om OPTIONEEL een vereenvoudigd PLF-formulier in te vullen, met als enig doel de reiziger / zijn gezin in staat te stellen de referentienummer van dit PLF-formulier te gebruiken voor de officiële registratie van een testresultaat in Griekenland (onder de vorm van een QR-code).

Protocol for Arrivals in Greece - travel.gov.gr

B. Gezondheidsverklaringen

Alle beperkingen met betrekking tot de toegang tot het land zijn opgeheven. Voor niet-gevaccineerde reizigers is geen screeningtest vereist om het land binnen te komen. 

De verplichting om een ​​mondmasker te dragen in binnenruimtes is opgeheven. Het blijft alleen verplicht voor alle passagiers, met uitzondering van kinderen onder de 4 jaar en mensen met ademhalingsproblemen, in het lokale openbaar vervoer (stadsbussen, metro, tram) en in cruiseschepen, plezierboten, jachten, en ferryboten.

Het dragen van een mondmasker op luchthavens is nu alleen nog aangeraden , zeker bij grote drukte. Evenzo is het niet langer verplicht tijdens vluchten maar wordt wel streng aangeraden.

C. Vervoer

Luchtvervoer

Internationale vluchten zijn toegestaan ​​van/naar alle luchthavens van het land.

Landvervoer

De toegang tot Griekenland via de landgrenzen is open tussen Griekenland, Bulgarije, Noord-Macedonië, Albanië en Turkije.

Zeevervoer

Pleziervaart voor particulieren en commercieel toerisme is toegestaan, ongeacht de vlag.


2. Verplaatsingen in Griekenland

Voor verplaatsingen binnen Griekenland gelden geen beperkende maatregelen meer.


3. Vertrek uit het Griekse grondgebied

Bent u Belg, hebt u tijdelijk in Griekenland verbleven (toeristen, mensen die geen vaste / officiële verblijfplaats in Griekenland hebben) en wil u naar België terugkeren? Voor de maatregelen die van kracht zijn om naar België te reizen verwijzen we u naar de website van de FOD Volksgezondheid gewijd aan het coronavirus en aan de reisvoorwaarden: www.info-coronavirus.be/nl. Mensen die naar België reizen of terugkeren, vinden op deze site alle nuttige informatie over de te volgen maatregelen en de voorwaarden die in acht moeten worden genomen voor hun vertrek en bij aankomst op het Belgische grondgebied.

Als u het Griekse grondgebied verlaat en naar een ander land dan België gaat, moet u contact opnemen met de autoriteiten van het betrokken land (ambassade, consulaat...) om de voorwaarden te kennen om naar dat land te reizen.


4. Lokale maatregelen

Het dragen van een mondmasker is in binnenruimtes niet meer verplicht, op enkele uitzonderingen na:

  • Openbaar vervoer (bus, metro, trolley). Tevens in alle bootsoorten (lijn, cruise, plezier).
  • Merk op dat het niet langer wordt opgelegd in vervoermiddelen waarbij passagiers genummerde toegewezen stoelen bezetten (vliegtuigen, KTEL-intercitybussen, enz.), maar het wordt nog steeds sterk aanbevolen.
  • Ziekenhuizen, zorgcentra, verpleeghuizen, enz.
  • In taxi's en huurauto's met chauffeur blijft het dragen van een FFP2 of KN95 type masker of het gebruik van een dubbel masker verplicht.

Voor overtreders bestaat altijd het risico op een boete van 300 euro.

Aangezien deze maatregelen waarschijnlijk veranderen naargelang de epidemiologische situatie, is het toch aan te raden om hiernaar te informeren voordat u op reis vertrekt.


5. Bevoegdheid

We vestigen uw aandacht op het feit dat enkel de Griekse autoriteiten en hun ambassades en consulaten in het buitenland bevoegd zijn om officiële informatie te verschaffen over de toegangsvoorwaarden tot het Griekse grondgebied. De inlichtingen die u hier terugvindt, worden enkel ter informatie gegeven. U kan ook de website https://travel.gov.gr en de website van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken consulteren voor praktische links en de website van de Nationale Openbare gezondheidsdienst (EODY) raadplegen.

Personen die technische problemen ondervinden bij de online inschrijving op https://travel.gov.gr (geen QR-code ontvangen, enz.) of die vragen hebben over het invullen van dit formulier of over de manier waarop de PCR-test moet worden uitgevoerd, moeten contact opnemen met bovenvermelde bevoegde Griekse autoriteiten en/of met de Griekse ambassade in Brussel (tel.: 00 32 2545 55 00-1 / noodnummer: 00 32 478 54 61 01 / e-mail: gremb.bru@mfa.gr) en het secretariaat-generaal van de Griekse civiele bescherming (tel.: 00 30 210 33 59 002-3 / e-mail: info@gscp.gr).

Indien u zich reeds in Griekenland bevindt, kunt u bellen naar het nummer 1520.

In geval van nood kunnen de betrokkenen voor assistentie contact opnemen met de Ambassade of met de lokale autoriteiten (alarmnummer 1135 - enkel bereikbaar vanuit Griekenland).

Waarschuwing

Griekenland ligt in een actieve seismische zone. Er doen zich af en toe aardbevingen voor, zelden van grote omvang, en het aantal slachtoffers en de materiële schade blijven over het algemeen beperkt.

Het land heeft ook af en toe te maken met bosbranden. Bezoekers wordt geadviseerd waakzaam te zijn en de toeristenpolitie (tel 1571) of de brandweer te waarschuwen als er brand uitbreekt.