Reizen naar Griekenland: Reisadvies

Reist u naar Griekenland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Griekenland

Informatie over de lokale wetgeving in Griekenland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

Drugs

Op drugshandel staan zeer zware straffen.

Seksualiteit

Griekenland heeft dezelfde evolutie gekend als elders in Europa maar bepaalde traditionele waarden zijn er sterker door de rol van de familie en van de orthodoxe kerk. Afhankelijk van de situatie en de streek is het aangeraden om met deze situatie rekening te houden.

Fotografie

Voorzichtigheid is geboden in de buurt van militaire installaties en de grenzen, zowel op land als op zee. Een verbod op fotografie in militaire gebieden (met opschriften aangekondigd) dient minutieus te worden nageleefd. Overtredingen leiden vaak tot reële verwikkelingen en soms tot arrestaties. Sommige musea kijken streng toe op het nemen van foto’s, al dan niet met flash, voor zover daar een formeel verbod op bestaat.

Zeden en gewoonten

Gepaste kleding is vereist bij het betreden van kerken en kloosters. Vrouwen hebben geen toegang tot de kloosters van de Athosberg.

Zoals in andere Zuiderse landen wordt zowel overdag als ’s avonds later gegeten.

Kamperen

In Griekenland is het verboden om wild te kamperen. Vooral op de eilanden wordt hier nauwlettend op toegezien. Overtredingen worden streng beboet en het risico bestaat zelfs dat de betrokkene (een dag) vastgehouden wordt bij de politie in afwachting van zijn proces.

Varia

Het is ten strengste verboden voorwerpen uit de oudheid uit te voeren, met zware sancties. Antiquiteiten die in bepaalde winkels beschikbaar zijn of aangeboden worden door verkopers, zijn trouwens meestal namaak.