Reizen naar Guatemala: Reisadvies

Reist u naar Guatemala? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Guatemala

Informatie over de algemene veiligheid in Guatemala.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.

De criminaliteitscijfers in Guatemala zijn bijzonder hoog. Het blijft een van de gevaarlijkste landen in de regio. Waakzaamheid is steeds geboden, in het hele land. Reizigers dienen ook onderstaande voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Als u noodhulp nodig heeft, heeft Guatemala een speciaal toeristenhulpprogramma (PROATUR) met als missie het helpen en beschermen van buitenlandse toeristen in Guatemala. Hun callcenter voor noodhulp is 24/7 bereikbaar op het nummer 1500 of (502) 2290-2800. Er wordt Spaans en Engels gesproken.

Het wordt afgeraden zich buiten de toeristische trekpleisters te begeven zoals Antigua, het meer Atitlán, Chichicastenango en de belangrijkste bestemmingen in de Altiplano. De reizen tussen de toeristische bestemmingen worden best overdag gedaan en liefst met reisorganisaties.

Vooral in de hoofdstad komen roofovervallen met geweld regelmatig voor. In de periode voorafgaand aan Kerst en Pasen is er een gevoelige toename in de criminaliteit merkbaar. Extra voorzichtigheid is geboden bij tankstations, geldautomaten, winkelcentra en supermarkten.

Guatemala heeft een zeer complexe geschiedenis en het huidige geweld is vaak een gevolg van het socio-politieke verleden van het land. Het geweld komt ook voort uit bendes (“maras”) en drugshandel.

Indien men een reis naar Guatemala maakt, is het aangeraden om de internationale en, indien mogelijk, ook de lokale Guatemalteekse media te volgen.

Gezond verstand en gewone voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

 • Vermijd openbaar vervoer;
 • Logeren in hotels van lagere categorie kan enkel op aanbeveling van vertrouwde personen. Doe niet aan wildkamperen;
 • Draag geen juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
 • Neem alleen een fotokopie van het paspoort mee en laat uw originele documenten en vliegtuigticket in een hotelkluis;
 • Draag uw documenten op uw lichaam en niet in uw reistas;
 • Bied bij overval geen weerstand aangezien overvallers niet aarzelen om hun wapen te gebruiken; zorg dat u steeds een beperkte hoeveelheid cash geld bij zich heeft waar u gemakkelijk bij kan om het snel te kunnen afgeven; 
 • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
 • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan uiterst voorzichtig wegens verraderlijke onderstromingen;
 • Huur voor het beklimmen van vulkanen een gids in.


Criminaliteit

Wegblokkades kunnen zich - binnen of buiten de hoofdstad - spontaan voordoen, om welke reden dan ook (gebrek aan watervoorziening, hogere salarissen voor onderwijzers,…). 

Voor een verblijf in de hoofdstad raden wij aan een kamer te boeken in een internationaal hotel in de zones 9, 10, 11 of 13. Buiten de hoofdstad en vooral in sommige gedeelten van het platteland komen straatcriminaliteit en gewelddadige roofovervallen ook geregeld voor, vooral na zonsondergang. Dit gaat gepaard met een aanwezigheid van drugshandel en drugsbaronnen die vaak hele streken van het land opkopen voor hun activiteiten en/of het witwassen van geld.

Het is sterk aanbevolen in groep te reizen en indien mogelijk vergezeld van een lokale officiële gids. Het Instituut voor Toerisme (INGUAT) heeft een register van officiële gidsen. De laatste tijd zijn toeristen steeds meer een doelwit voor agressies. Reist u toch alleen, dan is het aan te raden afgelegen gebieden te mijden en contact op te nemen met ons ereconsulaat te Guatemala Stad.

In geval van diefstal of verlies van uw paspoort, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau.

Een voorlopig paspoort kan zeer snel afgeleverd worden, maar het ereconsulaat is wel verplicht eerst toestemming voor afgifte van het paspoort te vragen aan de Ambassade van België in Panama. Het voorlopig paspoort heeft een beperkte geldigheid en wordt niet geaccepteerd voor een reis óf doorreis door de Verenigde Staten zonder visum. Het is mogelijk een visum voor de VS in het voorlopig paspoort te plaatsen. Dit proces is omslachtig en duur (zie 
guatemala.usembassy.gov). Het is ook niet altijd gegarandeerd dat u uw visum op tijd krijgt. Het is dan ook aangeraden dat u de voorkeur geeft aan vluchten die niet over de VS gaan. Een reisverzekering die eveneens de kosten dekt verbonden aan de diefstal van een paspoort (zoals bijvoorbeeld de aankoop van een nieuw vliegtuigticket) is aangewezen.

Op de website van de Ambassade van België in Panama vindt u meer informatie over wat u kunt doen in het geval van diefstal.

Een gewoon paspoort (geldigheid: 7 jaar) kan persoonlijk aangevraagd worden op een
ambassade van België (de dichtstbijzijnde beroepsposten zijn Panama Stad en Mexico Stad) en enkel op voorwaarde dat u niet meer bent ingeschreven in België.