Reizen naar Guatemala: Reisadvies

Reist u naar Guatemala? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Guatemala

Informatie over gezondheid en hygiëne in Guatemala.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

De kwaliteit van de medische zorg is goed in Guatemala, hoewel het zeker aan te raden is een privéarts of privéziekenhuis te raadplegen zou u deze nodig hebben. Een goede internationale reisverzekering is daarom aan te raden. Indien u bepaalde medicijnen neemt, is het best voldoende voorraad voor de duur van het verblijf bij u te hebben, met een marge voor reserve. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!


Veiligheid water en voedsel

Het is beter om geen week-, schaal-, schelpdieren of vis te eten in eetgelegenheden die niet de nodige hygiënische garantie bieden. Klaargemaakt eten op straat kopen wordt ten zeerste afgeraden. Vooral gedurende het regenseizoen (van april tot en met oktober) dient men beducht te zijn voor amoeben en andere parasieten die in het water leven. U doet er goed aan flessenwater te drinken en fruit en groenten ook met flessenwater te wassen.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.


Bijzondere gezondheidsrisico's

COVID 19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen


Dengue

Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door de Stegomyia-muggen, die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Dengue is endemisch in Guatemala en komt vooral voor in het regenseizoen. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

Chikungunya

Chikungunya is een virale ziekte die op de mens wordt overgebracht door besmette muggen. Ze gaat gepaard met koorts en hevige gewrichtspijnen. Andere symptomen zijn spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en huiduitslag. Deze ziekte heeft deels dezelfde symptomen als dengue, wat tot een foute diagnose kan leiden in streken waar Dengue vaak voorkomt.

Er bestaat geen behandeling voor deze ziekte. Alleen de symptomen kunnen bestreden worden.

Reizigers in chikungunyagebieden moeten een aantal elementaire voorzorgsmaatregelen nemen: insectenspray opdoen, lange mouwen en broekspijpen dragen en muskietennetten gebruiken.

Zika

In Guatemala komt het Zika-virus voor. Het virus, overgebracht door de Aedes mug, zou verantwoordelijk zijn voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen dienen extra voorzichtig te zijn. Het virus zou ook seksueel overdraagbaar zijn.

Meer informatie is beschikbaar op de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

De Aedes-mug komt zowel voor in stedelijke omgeving als op het platteland. Voor zowel het Dengue-, Chikungunya- als Zika-virus geldt dat u zich steeds tegen muggen dient te beschermen: gebruik een muggenwerend product met DEET, ook overdag, draag lange kledij en slaap onder een muskietennet. Vermijd omgevingen met stilstaand water. Er bestaat geen vaccin tegen dengue, chikungunya of zika.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de "anti diarreïca" en "intestinale antiseptica" die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Gele koorts

Voor wie rechtstreeks vanuit België naar één van de Centraal-Amerikaanse landen of Panama reist, is er geen gele koortsvaccinatie vereist (tenzij men kort voordien in een risicoland verbleef). Wanneer u echter naar verschillende landen in Latijns-Amerika reist, kan het voorleggen van het bewijs van de gele koortsvaccinatie wél verplicht zijn. Verschillende Centraal-Amerikaanse landen vereisen het vaccinatiebewijs voor wie in Panama verbleef (onder meer Honduras, El Salvador en Nicaragua).

Informeer u voor uw afreis grondig bij de lokale autoriteiten van de te bezoeken landen om te verifiëren of u het vaccinatiebewijs al dan niet moet voorleggen bij binnenkomst indien u meerdere landen bezoekt tijdens dezelfde reis. Zonder vaccinatiebewijs loopt u het risico om teruggestuurd te worden naar België. De vaccinatie dient minstens 10 dagen voor vertrek toegediend en geregistreerd te worden in een Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe.

Rabiës

Zwerfhonden zijn geen uitzondering. Dierenliefhebbers die geneigd zijn ze te strelen of met ze te spelen, worden aangeraden zich tegen hondsdolheid (Rabiës) in te enten. Antistoffen zijn niet overal beschikbaar, vaak kunnen ze enkel in de hoofdstad gevonden worden en in privéziekenhuizen. Vermijd het contact met wilde of zwervende dieren (honden, katten, vleermuizen, vossen, e.a.). In geval van een beet door een dier, is het van het grootste belang om de wonde (hoe oppervlakkig of klein ook) grondig met water en zeep te wassen, goed te spoelen en vervolgens grondig te ontsmetten. Men dient daarna een arts te raadplegen om verzorgende vaccinatie te overwegen.