Reizen naar Guatemala: Reisadvies

Reist u naar Guatemala? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Guatemala

Praktische info over reizen in Guatemala.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

De noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld op de website onder de gelijknamige rubriek. Voor de exacte toegangsvoorwaarden tot Guatemala dient u de lokale autoriteiten te consulteren (ambassade van Guatemala).

In geval van diefstal of verlies van uw paspoort, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau.

Rijbewijs

Als toerist kunt u een auto huren en ermee rijden met een geldig Belgisch rijbewijs. Een Belgisch rijbewijs is even lang geldig als een toeristenvisum, namelijk 90 dagen. Als u langer in Guatemala wenst te rijden, dient u een vergunning aan te vragen bij de Dirección de Tránsito. (Calzada Aguilar Batres 34-70, Zona 11, Centro Comercial Galerías del Sur, 2do. Nivel, Guatemala Stad. Tel: +502 2320 4545).

Betaalmiddelen

U kunt euro’s wisselen bij Citibank en in verschillende internationale hotels (o.a. Hotel Santo Tomás in Chichicastenango). Het wordt afgeraden met grote sommen contant geld te reizen. Kredietkaarten worden veelal geaccepteerd bij bedrijven en winkels. Op lokale markten en bij straathandelaars is contante lokale valuta (quetzal) nog altijd de beste manier om te betalen. Bij deze laatste is afdingen een algemeen geaccepteerde praktijk, en de prijzen zijn er naar gericht.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170). De munteenheid in Guatemala is de quetzal, gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren.

Waarschuwing: er zijn regelmatig meldingen van fraude met kredietkaarten, met name het kopiëren (bekend als klonen) van kredietkaarten en pinpassen. De meldingen komen in het hele land voor, maar vanwege de vele toeristen vooral in Antigua, Guatemala en Quetzaltenango. Het is raadzaam geld op te nemen bij automaten in banken zelf of liefst zo weinig mogelijk gebruik te maken van geldautomaten. Indien u onregelmatigheden op uw bankrekening zou opmerken, raden wij u aan onmiddellijk contact op te nemen met uw bank.

Reisverzekering  

Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand, enz.) is absoluut noodzakelijk. (rechtsbijstand, medische verzorging en repatriatie, e.d.). Het is belangrijk er rekening mee te houden dat er ten zeerste aangeraden wordt gebruik te maken van privégezondheidszorg.

GSM en communicatiefaciliteiten

Een Belgische gsm kan in Guatemala gebruikt worden.

In geval van diefstal of verlies van uw gsm, kunt u de volgende nummers bellen om uw nummer te blokkeren:

  • Proximus: +32 28199770
  • Orange: + 32 495 95 95 00
  • BASE: +32 486 19 1999

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de Ambassade en het Ereconsulaat van België in Guatemala City. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende (privé) maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatriden Belgo-Guatemala dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in noodgevallen.

In Guatemala is er geen ambassade of beroepsconsulaat van België gevestigd. De Belgen kunnen consulaire bijstand vragen aan het Ereconsulaat van België in Guatemala City. De bevoegde Belgische ambassade voor Guatemala is gelegen in Panama Stad. Er is wel een Belgisch ereconsulaat in Guatemala. Ereconsulaten hebben evenwel minder bevoegdheden.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via Travellers Online.