Reizen naar Guinee-Bissau: Reisadvies

Reist u naar Guinee-Bissau? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Guinee-Bissau

Informatie over gezondheid en hygiëne in Guinee-Bissau.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.


Kosten/infrastructuur medische verzorging

De medische voorzieningen in Guinee-Bissau zijn uiterst beperkt. In geval van nood kunnen reizigers zich eventueel richten tot het nieuwe hospitaal in Bissau (Sant-Egidio) of een vlucht naar Dakar nemen, waar het niveau van de medische infrastructuur en verstrekte zorgen beter is en van waaruit men indien nodig geëvacueerd kan worden. Een verzekering voor medische zorgen en medische repatriëring is onontbeerlijk.


Veiligheid water en voedsel

Gezien de gebrekkige gezondheidsomstandigheden en vanwege de regelmatig terugkerende cholera-epidemieën, dient de reiziger de elementaire regels inzake hygiëne strikt na te leven. Reizigers worden aangeraden om kraantjeswater en ijsblokjes te vermijden. Indien u tijdens uw bezoek aan Guinee-Bissau last ondervindt van diarree, dient u onmiddellijk een arts te raadplegen.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

 
Bijzondere gezondheidsrisico's


Malaria

Er is een hoog risico in heel het land, ook in de steden. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Dengue-koorts

Dengue-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die vooral overdag en aan het begin van de avondactief zijn. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen in Guinee-Bissau. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijk huiduitslag. Er bestaat geen vaccin. Omdat Dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij het vaststellen van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muggennet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

Chikungunya

Chikungunya-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die vooral actief zijn in het warmere seizoen bij zonsopgang en zonsondergang. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en roodheid. Als voorzorgsmaatregelen dient u een muggenwerend product met DEET te gebruiken, te slapen onder een muskietnet en bij valavond lange kledij te dragen. Er is echter geen specifieke behandeling, noch vaccin. Chikungunya komt zowel voor in de steden als op het platteland.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratatie primordiaal. Ter preventie van dehydratatie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, in de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Gele koorts

De vaccinatie is strikt aanbevolen tot noodzakelijk aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Indien men vertrekt vanuit een ander land waar gele koorts kan voorkomen (Afrika, Zuid-Amerika), is vaccinatie ook officieel verplicht. 

Bilharziose

Wandel nooit blootsvoets in stilstaand water.

Cholera

De voornaamste oorzaak van het ontstaan van cholera zijn slechte hygiënische omstandigheden. Besmetting treedt op bij intermenselijk contact. Indien de nodige voorzorgsmaatregelen gerespecteerd worden, is het risico tot besmetting zeer beperkt.

Vermijd om in stilstaand water te baden en drink geen kraantjeswater. Consumeer geen eten - voornamelijk vis en zeevruchten - en dranken die op straat verkocht worden. Kook alle voedingswaren en eet ze terwijl ze nog warm zijn. Was uw handen zorgvuldig met zeep.

De anticholeravaccinatie beschermt onvolledig en slechts tijdelijk. Het vormt dus geen effectieve bescherming tegen cholera.

Zika

Er werden een aantal gevallen van Zika-virus vastgesteld in Guinee-Bissau. Reizigers wordt aangeraden zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenwerend middel dat DEET bevat, door te slapen onder een muskietennet en door het dragen van lange kleren

Het Zika-virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. 

Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde