Reizen naar Guinee: Reisadvies

Reist u naar Guinee? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Guinee

Informatie over de algemene veiligheid in Guinee.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Op 5 september 2021 vond een staatsgreep plaats. President Alpha Condé en zijn regering werden opzijgeschoven. De militaire junta CNRD (Comité National du Rassemblement et du Développement) heeft een transitieregering en een transitieparlement ‘Conseil National de Transition’ (CNT) samengesteld.

Momenteel heerst er kalmte en lijken de veiligheidsrisico’s beperkt te zijn. Niettemin dient opgemerkt te worden dat er soms betogingen kunnen plaatsvinden die gepaard kunnen gaan met geweld, met slachtoffers tot gevolg. De betogingen kunnen het verkeer ook deels stilleggen in sommige wijken van de hoofdstad, vaak in de omgeving van de Route Le Prince in Conakry. Deze route dient dan ook vermeden te worden bij betogingen. De Police aux frontières (PAF) kan identiteitscontroles op straat uitvoeren: gelieve uw identiteits- en verblijfsbewijzen te kunnen voorleggen. Tevens werden de controles door de ordediensten verscherpt sinds een aanval op de centrale gevangenis op 4 november 2023. Op 18 december 2023 heeft een brand het voornaamste brandstofdepot van Guinee in Kaloum (Conakry) grotendeels verwoest, waardoor er brandstoftekorten ontstonden. Diesel is intussen terug normaal beschikbaar in de tankstations, maar de verkoop van benzine blijft gelimiteerd (maximum 25 liter per voertuig en 5 liter per motor of driewieler, verbod om jerrycans te vullen), de maatregelen gelden in heel het land. Het is mogelijk dat er zich brandstoftekorten voordoen in de tankstations.
Algemene veiligheidssituatie

Guinee kent regelmatig spanningen, die vaak kunnen uitmonden in soms gewelddadige betogingen en samenscholingen. Belgen die zich in Guinee bevinden, worden verzocht de nodige waakzaamheid in acht te nemen, op de hoogte te blijven van de situatie en weg te blijven van eventuele betogingen en samenscholingen.

Belgen die naar Guinee reizen, worden aangeraden hun aanwezigheid te signaleren door zich voor vertrek te registreren op Travellers Online,bij aankomst telefonisch contact op te nemen met de Belgische ambassade in Conakry (+ 224 625 25 64 44) of zich via e-mail aan te melden (conakry@diplobel.fed.be). Om consulaire bijstand te vergemakkelijken tijdens een kort verblijf (minder dan 6 maanden), wordt er aanbevolen om te kiezen voor online registratie. Aarzel niet om contact op te nemen met de Belgische ambassade in Conakry om geïnformeerd te worden in verband met het laatste nieuws over de plaatselijke situatie of om incidenten te melden die u mogelijk hebt meegemaakt.

Belgen die tijdelijk in Guinee verblijven, kunnen zich in de eerste plaats richten tot de lokale autoriteiten, hun reisagentschap, touroperator of luchtvaartmaatschappij voor assistentie.

Gelieve voor consulaire assistentie contact op te nemen met de Belgische ambassade in Conakry op het nummer + 224 625 25 64 44 (enkel tijdens de openingsuren) of op de gsm van wacht +224 629 30 24 47. Dat laatste nummer dient enkel gebruikt te worden voor consulaire noodgevallen buiten de openingsuren van de ambassade.

Gezien de situatie in de Sahel, en meer bepaald in Mali, zijn niet-essentiële reizen naar de grensstreek afgeraden. Als u uit noodzaak toch de weg langs de Malinese grens moet nemen, is het sterk aangeraden om u vooraf te informeren bij de lokale overheid en voorzichtig te zijn.

Criminaliteit

Zoals in veel andere landen zijn ook in Conakry overvallen mogelijk (gewapend of niet, met of zonder geweld). Het is aangeraden voorzorgsmaatregelen te nemen (zoals bv. Opletten met het opvallend dragen van juwelen of andere waardevolle objecten), vooral ’s nachts. De omgeving van een markt vormt een hoger risico.

Als men zich met de wagen verplaatst, is het aangeraden om ramen en deuren te sluiten en niet te parkeren of stil te staan op slecht verlichte of verlaten plaatsen. Het is in het algemeen afgeraden om zich ’s nachts te verplaatsen.

‘s Nachts kunnen door de politie in verschillende delen van de stad wegversperringen opgericht worden. Blijf hoffelijk maar voorzichtig.

Er worden regelmatig overvallers gesignaleerd op verschillende verkeersassen. Het is dan ook sterk afgeraden om alleen te reizen en zich ’s nachts te verplaatsen in het binnenland. Reizigers wordt aangeraden voorzichtig te zijn, voorzorgsmaatregelen te nemen en zich te informeren.

Terroristische risico's

In het licht van de Sahelproblematiek en de onveiligheid in Mali, bestaat het risico op terrorisme in de subregio. De stafchefs van de landen van de economische gemeenschap van West-Afrikaanse staten (ECOWAS/CEDEAO) concludeerden bij een top in mei 2022 in Accra dat “geen enkele kuststaat van West-Afrika op dit moment gevrijwaard is van een jihadistische aanval. Geen enkel land is meer bedreigd dan een ander, maar voor alle landen is er een dreiging van aanvallen door gewapende terreurgroepen”.