Reizen naar Guinee: Reisadvies

Reist u naar Guinee? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Guinee

Informatie over gezondheid en hygiëne in Guinee.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Er zijn momenteel geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen. Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.”

Kosten / infrastructuur medische verzorging

Een verzekering “medische zorgen en repatriëring” die alle medische kosten dekt (hospitalisatie, chirurgie, medicatie, medische repatriëring…), wordt ten stelligste aangeraden. De medische voorzieningen ter plaatse zijn beperkt en de kosten voor medische repatriëring kunnen vaak hoog oplopen. Er bestaan in Conakry twee ziekenhuizen die elk over een ambulance en materiaal voor chirurgische ingrepen beschikken: Clinique Ambroise Paré en Clinique Pasteur.

Nuttige telefoonnummers bij noodgevallen te Conakry:

  • Medisch centrum van de Franse ambassade: (+224) 656 44 87 45 of (+224) 626740807).
  • Clinique Pasteur: (+224) 621 35 01 01 of (+224) 664 26 98 53.
  • Clinique Ambroise Paré: (+224) 631 40 10 40 of 664 68 57 11 (vast toestel) / (+224) 664 01 01 01 of 664 02 02 02 (noodsituaties).
  • Centre mère et enfants (pediatrisch hospitaal dat instaat voor het medisch schooltoezicht en het Lycée Français): (+224) 622250915 of +224621578918

Twee laboratoria kunnen worden aangeraden met betrekking tot bloedonderzoek:

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!


Veiligheid water en voedsel

Omwille van het mogelijke voorkomen van cholera-epidemieën wordt de nadruk erop gelegd om de basisregels inzake hygiëne strikt na te leven (cfr. infra). Het wordt aangeraden enkel mineraalwater uit nieuwe gesloten flessen te drinken en om groenten en fruit die rauw worden geconsumeerd met zorg te desinfecteren.


Vaccinaties

Zie deze pagina

Bijzondere gezondheidsrisico's


Ebola

Het land werd in 2014-2016 getroffen door een ebola-epidemie. Begin februari 2021 werden in Guinée forestière opnieuw verschillende ebolabesmettingen vastgesteld. De overheid heeft op 19 juni 2021 het einde van de ebola-epidemie aangekondigd.

Ebola is een ziekte die zich verspreidt via bloed of lichaamsvocht van een besmet persoon na direct contact. De ziekte kan ook opgelopen worden door direct contact met voorwerpen of dieren die met het virus besmet zijn. De incubatieperiode varieert van 2 tot 21 dagen. De symptomen omvatten hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en mogelijk overgeven, diarree en bloedingen die uiteindelijk tot de dood kunnen leiden.

Meer informatie:

Malaria / Malaria

Malaria, wat overgedragen wordt door muggen, is endemisch in Guinee. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken, bedekkende kledij te dragen en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Lassa-koorts

Op 17 mei 2021 heeft Guinee een epidemie van lassakoorts uitgeroepen na een overlijden in de prefectuur Yomou (Guinée forestière). Er vielen vijf doden en éen patiënt is genezen. De laatste besmetting werd vastgesteld in september 2021.

Lassakoorts komt vooral voor in West-Afrika, waar het virus regelmatig opduikt. De meeste gevallen blijven asymptomatisch, maar ongeveer 20% is ernstig en ongeveer 1% overlijdt. Net zoals Ebola verspreidt het zich via lichaamsvocht. De maatregelen tegen ebola werken ook tegen de verspreiding van lassa.

Meer informatie op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie

Dengue

Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die vooral overdag en aan het begin van de avond actief zijn. Dengue is endemisch in Guinee en komt vooral voor in het regenseizoen. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijk huiduitslag. Er bestaat geen vaccin en geen profylactisch middel. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

Marburg

Op 5 augustus 2021 werd een geval van marburgkoorts gesignaleerd in de prefectuur Guéckédou in Guinée forestière. Er werd geen nieuwe besmetting gevonden en op 16 september 2021 werd het einde van de epidemie afgekondigd.

Het marburgvirus is zeer dodelijk en wordt veroorzaakt door een virus van dezelfde familie als het ebolavirus. De voorzorgsmaatregelen tegen ebola en lassa werken ook tegen marburg.

Reizigersdiarree

Maatregelen om reizigersdiarree te voorkomen, zoals handen wassen en desinfecteren van drinkwater, zijn essentieel. Bij de behandeling van diarree is het essentieel om uitdroging te voorkomen en te behandelen. Om uitdroging te voorkomen, kunnen speciale zoutoplossingen uit de apotheek worden gebruikt. Het is beter om geneesmiddelen tegen diarree te vermijden die te koop zijn in lokale apotheken; deze zijn meestal niet effectief of zelfs gevaarlijk.

Gele koorts

Vaccinatie is noodzakelijk en verplicht voor wie naar Guinee reist, aangezien gele koorts endemisch is in Guinee. Vanaf 15 februari 2023 moeten passagiers die aankomen in Guinee gevaccineerd zijn tegen gele koorts en in het bezit zijn van een correct vaccinatiebewijs. Wie niet aan die voorwaarden voldoet, moet zich ter plaatse en op eigen kosten laten vaccineren. Zie ook vaccinatie.

Hiv, soa's

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in Guinee zeer verspreid. U dient voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen en risicovol gedrag te vermijden.

Bilharzia

Wandel nooit blootsvoets in stilstaand water.

Cholera

De voornaamste oorzaak van cholera zijn slechte hygiënische omstandigheden. Besmetting treedt op bij menselijk contact, maar men kan ook besmetting oplopen van slecht gekookt of besmet voedsel en de consumptie van besmet water. Indien de nodige voorzorgsmaatregelen gerespecteerd worden, is het risico tot besmetting zeer beperkt.

  • Vermijd te baden in stilstaand water en op plaatsen waar de ziekte aanwezig is en drink geen kraantjeswater, tenzij dit reeds drinkbaar werd gemaakt door filtratie, koken of ontsmettingsmiddelen.
  • Consumeer geen eten – voornamelijk vis en zeevruchten - en dranken die op straat verkocht worden. Kook alle voedingswaren en eet ze terwijl ze nog warm zijn. Vermijd rauwe groenten en koude buffetten. Fruit en groenten schillen of grondig wassen.
  • Was uw handen zorgvuldig met zeep of een hydroalcoholische oplossing.

De vaccinatie tegen cholera beschermt onvolledig en slechts tijdelijk. Deze vormt dus geen effectieve bescherming tegen cholera.

Meningitis en mazelen

Er worden regelmatig gevallen van meningitis en mazelen gemeld in Guinee. Het wordt ten zeerste aanbevolen om vaccinatie tegen deze ziekten te overwegen voordat u naar Guinee gaat. Zie ook de rubriek ‘vaccinatie’.

Meer informatie: Instituut voor Tropische Geneeskunde