-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.
Drugs en alcohol
Guinee past de internationale wetgeving toe op het gebied van de strijd tegen verdovende middelen.
Verkoop en gebruik van alcohol zijn toegelaten.
Seksualiteit
Homoseksualiteit is strafbaar in Guinee, en de culturele, sociale en religieuze taboes blijven bestaan.
Fotografie
Fotografie is toegelaten hoewel het maar matig geapprecieerd wordt. Het is verboden om foto’s te nemen in de omgeving van militaire gebieden, politiecommissariaten, de rijkswachtposten en in Conakry van het presidentiële paleis.
Buitenlandse journalisten worden uitgenodigd om zich te melden bij het HAC (Hoge Autoriteit voor Communicatie) met hun professionele accreditatie en een certificaat van hun werkgever met vermelding van het doel van hun werk.
Zeden en gewoonten
Guinee is een seculiere staat. 90% van de bevolking is moslim en 10% christen.
Vrouwelijke Genitale Verminking
Guinee kent een uiterst hoge prevalentie op vlak van vrouwelijke genitale verminking (VGV). VGV is een praktijk die als een schending van mensenrechten wordt beschouwd en die (zware) fysieke en psychologische complicaties veroorzaakt bij meisjes en vrouwen. Volgens een onderzoek uit 2018 werd 95% van de vrouwen tussen 15 en 49 jaar besneden.
Bovendien is VGV verboden in België en kan elke persoon die een genitale verminking op een minderjarige uitvoert, faciliteert of bevordert – ook wanneer de verminking buiten de landsgrenzen uitgevoerd werd – vervolgd worden wanneer hij/zij zich op het Belgisch grondgebied bevindt.
Daders van VGV zijn in Guinée ook strafrechtelijk aansprakelijk.
Namaak
Tevens wensen we uw aandacht te vestigen op het feit dat Guinee een aanzienlijke productie en verkoop van namaakgoederen (merkkledij, handtassen e.d.) kent. In de meeste EU-landen is ook het kopen van deze producten strafbaar. Reizigers die thuiskomen na een verblijf buiten de Europese Unie kunnen gecontroleerd worden. Wanneer namaakproducten worden aangetroffen, wordt er beslag opgelegd en krijgt de reiziger een fikse boete gaande van 50 tot 20.000 euro.