Reizen naar Guinee: Reisadvies

Reist u naar Guinee? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Guinee

Praktische info over reizen in Guinee.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Rijbewijs

Om in Guinee te kunnen rondrijden wordt een internationaal rijbewijs aangeraden. Indien u niet in het bezit bent van een dergelijk document, kan een toelating tot rijden aangevraagd worden bij het Ministerie van Transport. De aanvraag kan moeizaam verlopen. Buitenlanders die in Guinee wonen, moeten een Guinees rijbewijs aanvragen.

 

Betaalmiddelen

De munteenheid in Guinee is de Guinese Frank. Er is geen vaste wisselkoers met de euro en geld kan enkel ter plaatse gewisseld worden. Voor recente informatie over de wisselkoersen dient u uw bank of wisselagent te consulteren.

Reizigers mogen enkel Guinée verlaten met een som van 100.000 GNF. Sommen boven de 10.000 USD of 10.000 EUR moeten worden aangegeven. Er wordt aangeraden deze richtlijn te allen tijde te respecteren.

In sommige hotels in Conakry is gebruik van kredietkaarten mogelijk. In de hoofdstad bevinden zich enkele verdeelautomaten.  

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

 

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden.

Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk. Aangezien de medische faciliteiten op het terrein weinig ontwikkeld zijn, wordt het ten zeerste aanbevolen om een medische verzekering en een specifieke reisverzekering te hebben.

 

Gsm- en communicatiefaciliteiten

Er is geen operator voor vaste telefonie in Guinee. Wel zijn er 3 gsm-operatoren actief. (Orange, MTN en CellCom). De hoofdstad en de grote binnensteden kennen een relatief goed gsm-bereik. Buiten de steden is het netwerk niet overal verzekerd.

Sinds juni 2019 is er 4G-service in de hoofdstad.

 

Binnenkomst in het grondgebied - Visa

Het is noodzakelijk om over geldige reisdocumenten te beschikken. Een visum is verplicht voor Belgische onderdanen die naar Guinee afreizen en kan niet worden verkregen bij aankomst. Voor vertrek moet online een visum aangevraagd worden via de website. Na afloop van die procedure ontvangt men via mail een entry visa dat bij aankomst op de luchthaven van Conakry omgezet wordt in een biometrisch visum (zonder bijkomende kosten). U kan pas vertrekken wanneer u uw entry visa ontvangen heeft (en dus niet met enkel het betalingsbewijs). 

Het dossier voor een visumaanvraag moet in geval van een professionele zending een uitnodigingsbrief of zendingsopdracht bevatten. Neem die documenten en eventuele andere documenten die het doel van uw reis aantonen ook mee wanneer u reist. Het volledige overzicht met de nodige documenten vindt via bovenstaande website.

 

Politie en brandweer

  • Nationaal gratis noodnummer van de Gendarmerie (voor gewapende overvallen of andere noodsituaties): 122
  • Brandweer: 18

 

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand kan verleend worden aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Guinese reizigers dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden.

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

Belgische ambassade in Conakry: + 224 625 25 64 44 (telefoon van wacht +224 629 30 24 47, alleen voor uitzonderlijke persoonlijke consulaire noodgevallen).