Reizen naar Haïti: Reisadvies

Reist u naar Haïti? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Haïti

Informatie over de algemene veiligheid in Haïti.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

De algemene veiligheidstoestand in Haïti blijft zeer slecht en onvoorspelbaar. Derhalve wordt er aangeraden om alle reizen naar Haïti tot nader order uit te stellen.

Gewapende bendes hebben verschillende delen van de hoofdstad Port-au-Prince (tot 80% van de hoofdstad) en de rest van het land onder hun controle. Confrontaties tussen deze bendes en de ordehandhavers hebben tot gewelddadigheden geleid.

Verplaatsingen zonder begeleiding ter plaatse worden dan ook ten zeerste afgeraden. We raden u aan om thuis op een veilige plek te blijven. De onveiligheid verplaatst zich soms van de ene zone naar de andere. Stel u steeds degelijk op de hoogte voor uw vertrek indien u zich reeds in het land bevindt en een verplaatsing hoogstnoodzakelijk is

In de straten worden vaak brandende barricades opgeworpen die wegen kunnen blokkeren en uw route wijzigen, zoals bv. de weg naar de internationale luchthaven Toussaint-Louverture. Reizen naar het binnenland worden afgeraden indien men niet begeleid wordt door personen die het terrein goed kennen. Er zijn vaak stroomonderbrekingen en tekorten aan basisbenodigdheden zoals water en brandstof. Zorg ervoor dat u genoeg voorraad heeft.

Haïti is een eiland en importeert al zijn voedingsmiddelen en non-foodproducten. De sluiting van de luchthavens kan geleidelijk aan tot een tekort van deze producten leiden. Er werd reeds een tekort aan drinkwater gemeld.

De land- en zeegrens met de Dominicaanse Republiek is momenteel gesloten, waardoor het onmogelijk is om per bus of per wagen tussen beide landen te reizen.

Het is ook raadzaam om informatie over de veiligheidssituatie in te winnen bij de lokale media en contact te houden met het Belgische ereconsulaat in Port-au-Prince.

Criminaliteit

De criminaliteit is hoog in Haïti, met zijn vele bendes en gebrek aan politiebeveiliging. Vooral in de hoofdstad Port-au- Prince en tot in l’Artibonite en le Cap Haïtien. Bendes opereren in woonwijken en ontvoeren mensen, zowel inwoners als buitenlanders.

Daarnaast zijn de voornaamste veiligheidsrisico’s:

 • Gewapende overvallen. De aanwezigheid van georganiseerde bendes en de circulatie van wapens in Haïti zorgen voor een verhoogd risico op gewapende overvallen. Recent werden overvallen op buitenlanders gemeld in de wijk Pétionville, met name ’s avonds bij de uitgang van restaurants en door overvallers op moto’s. Ook de luchthaven in Port-au-Prince en de wegen van de luchthaven naar de stad zijn mogelijke plaatsen waar er overvallen kunnen plaatsvinden. Ook aan de uitgang van banken en bij bankautomaten worden (gewelddadige) overvallen gemeld;
 • Ontvoeringen voor losgeld komen vaak voor, zowel bij buitenlanders als bij autochtonen. Vooral buitenlanders met de dubbele nationaliteit die in Haïti reizen of wonen, ongeacht hun rang of sociale klasse, worden getroffen. Sinds 2020 zijn honderden buitenlanders ontvoerd in ruil voor losgeld. In enkele uitzonderlijke gevallen zijn mensen verdwenen of doodgeschoten;
 • Het aantal aanvallen op vrouwen en kinderen is toegenomen, met meldingen van verkrachting, soms in groepsverband;
 • Wegversperringen en hinderlagen door gewapende groepen, voornamelijk op de RN2 nabij Petit Goâve;
 • Betogingen of publieke manifestaties met geweld.

 

Als u moet reizen, neem dan de volgende veiligheidsmaatregelen:

 • Bereid uw reis goed voor indien u naar Haïti dient te reizen, hoewel alle reizen sterk afgeraden worden, en zorg voor een ontvangst ter plaatse door mensen met kennis van de plaatselijke situatie;
 • Ga nooit alleen op pad en nog minder naar de volksbuurten;
 • Loop overdag of ‘s avonds niet te voet op straat;
 • Vermijd verplaatsingen per wagen na zonsondergang;
 • Parkeer de wagen zoveel mogelijk op een beveiligd terrein of een bewaakte parking;
 • Rij met vergrendelde autoportieren en gesloten vensters;
 • Neem liefst niet het openbaar vervoer of een taxi (tenzij van een erkend taxibedrijf) en zeker geen mototaxi’s. Huur beter een wagen met chauffeur;
 • Ook al lijken ze soms onbewaakt, steek geen wegversperringen over;
 • Leg een voorraad voedsel, water en brandstof aan;
 • Een buitenlander zijn in Haïti is een teken van rijkdom, draag zeker geen opzichtige juwelen, waardevolle voorwerpen of duur materiaal (camera’s, smartphones, merkkledij, etc.);
 • Bewaar uw documenten, zoals uw paspoort en geld, op een veilige plek;
 • Blijf uit de buurt van betogingen en samenscholingen;
 • Volg de instructies van de politie op en vermijd conflicten met hen;
 • Bied geen verzet in geval van een overval;
 • Wees voorzichtig als u naar een bank moet. Het is beter om verrichtingen te doen aan een bediendenloket dan aan geldautomaten waar het aantal overvallen hoger ligt. Houd er echter rekening mee dat er dieven in de buurt van banken op de loer liggen, geldautomaten gebruikt u best in hotels en supermarkten.

Gsm en communicatiefaciliteiten

Normaliter functioneren Belgische gsm’s in Haïti. Raadpleeg de website van uw provider.

Men kan in de aankomsthall van de luchthaven simkaarten van lokale bedrijven (Digicel of Natcom) kopen.

Er zijn veel stroomstoringen die de goede werking van uw elektronische apparaten kunnen beïnvloeden en eveneens het netwerk onbruikbaar maken.