Reizen naar Haïti: Reisadvies

Reist u naar Haïti? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Haïti

Informatie over gezondheid en hygiëne in Haïti.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Haïti vereist geen negatief COVID-19 attest noch vaccinatie attest voor binnenkomst in het land.

 Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen. 

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden. 

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen. 

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen. 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Er zijn maar heel weinig ziekenhuizen in Haïti en er zijn er maar heel weinig open. De diensten van de ziekenhuizen die open zijn, worden overbevraagd en soms onderbroken door aanvallen van bendes. De medische zorg in openbare ziekenhuizen is minimaal en de hygiëne is erg slecht. De ambulancedienst beschikt niet over alle benodigde middelen en noodinterventies zijn niet gegarandeerd. Er zijn een paar privédokters en -ziekenhuizen in Port-au-Prince, maar over het algemeen kunt u zich daar beter niet laten behandelen. Als u er toch heen moet, wordt er verwacht dat u direct en contant betaalt, zelfs als u een geldige reisverzekering heeft.

Niet alle medicijnen zijn beschikbaar in de apotheek, en de medicijnen die beschikbaar zijn, zijn niet gelijkwaardig aan Belgische medicijnen. Bovendien kan hun geldigheidsdatum verstreken zijn.

Vergeet niet uw reisapotheek mee te nemen.

Sluit een reisverzekering af om de kosten van ziekenhuisopname en repatriëring te dekken, die erg duur kunnen zijn.


Veiligheid water en voedsel

Behalve in de internationale hotels en enkele betere restaurants is de hygiëne in het land meestal zeer slecht. Het leidingwater is niet drinkbaar. Eet alleen gekookte, gebakken of geschilde producten.

Vermijd zwemmen in mogelijk besmet water. Als u besluit toch te gaan zwemmen, drink het water dan niet, ook al ziet het er proper uit, en vermijd contact met de ogen.

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina


Bijzondere gezondheidsrisico's

Cholera

Cholera komt voor in Haïti. Volgende voorzorgsmaatregelen dienen genomen te worden:

  • Enkel proper en behandeld water drinken;
  • Zeer regelmatig de handen wassen met zeep, en zeker na elk gebruik van het toilet (vermijd het delen van handdoeken);

Systematisch alle vruchten en groenten schillen voor deze te koken en op te eten;Meer informatie over cholera vindt u op de site van de WHO.

Malaria

Er is een malariarisico het hele jaar door in het hele land, ook in de kust- en grensgebieden. Het risico is zeer laag in de voornaamste stedelijke wijken van Port-au-Prince. De inname van malariatabletten is aangewezen.

Dengue

Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door de Stegomyia mug, die vooral overdag en aan het begin van de avond steekt. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. 

Sinds 2023 zijn er twee vaccins op de markt voor mensen: Dengxavia en Qdenga. Als u nog nooit last hebt gehad van knokkelkoorts, is het sterk aan te raden om te kiezen voor het Qdenga-vaccin, dat met dit doel is ontwikkeld. Dengxavia, in tegenstelling tot Qdenga, is een vaccin voor mensen die al eerder door de infectie zijn getroffen en dat ernstige risico's op een infectie met zich mee kan brengen als het wordt gebruikt door mensen die nog nooit in contact zijn geweest met deze virusinfectie.

Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een insectenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietennet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

Chikungunya

Chikungunya wordt overgedragen door muggen. Symptomen ervan zijn: hoge koorts, spier- en gewrichtspijnen en huiderupties. Naargelang de algemene gezondheidstoestand en het weerstandsvermogen kunnen de symptomen nog dagen tot weken duren. Er bestaat geen enkele behandeling noch een medicijn tegen het virus. Het is aangeraden onmiddellijk een geneesheer te raadplegen bij het vaststellen van symptomen en zich te allen tijde te beschermen tegen muggen (door het gebruik van insectenwerende middelen die DEET bevatten, door onder een muskietennet te slapen en door het dragen van lange kledij).

Zika

In de meeste landen in Latijns-Amerika en de Caraïben heerst er momenteel een zika-epidemie. Het virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers worden in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een insectenwerend middel dat DEET bevat, door onder een muskietennet te slapen en door kleren met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, worden dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel worden reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer.

Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree, zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de "antidiarreïca" en "intestinale antiseptica" die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Aids, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in Haïti zeer verspreid. Bescherm u voldoende.

Rabiës (hondsdolheid)

Vermijd het contact met wilde of zwervende dieren (honden, katten, vleermuizen, vossen, e.a.). In geval van een beet door een dier, is het van het grootste belang om de wonde (hoe oppervlakkig of klein ook) grondig met water en zeep te wassen, goed te spoelen en vervolgens grondig te ontsmetten. Men dient erna een arts te raadplegen om verzorgende vaccinatie te overwegen.